Arbejdsmarkedsuddannelser skal tage bedre udgangspunkt i virksomhedernes behov, lyder det fra arbejdsgivere og arbejdstagere.

Både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser nu arbejdsmarkedsuddannelser, der i højere grad tager udgangspunkt i den enkelte virksomheds behov.

»Vi taber arbejdspladser, og virksomhederne taber ordrer. Systemet trænger til en revitalisering, hvis vi skal løse nogle af de udfordringer, vi kommer til at stå over for,« advarer uddannelseschef fra Dansk Metal Per Påskesen.

Det skriver Ugebrevet A4.

Sidste uge meldte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ud, at uddannelse får topprioritet ved de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere, som er varslet i regeringsgrundlaget. Han lægger op til ændringer af hele AMU-systemet, der siden 1960erne har stået for efteruddannelse af ufaglærte og faglærte.

Siden 2009 er antallet af kursister i AMU-systemet er halveret, og Dansk Erhverv bifalder på den baggrund ministerens udmelding.

»Systemet har jo set sådan her ud i rigtig mange år, og vi oplever et massivt fald i medarbejdere, der bliver sendt på kurser. Det viser med al tydelighed, at vi er nødt til at tænke anderledes,« siger chefkonsulent Louise Holm Sommer fra Dansk Erhverv.

Både arbejdsgivere og arbejdstagere mener, at AMU-kurserne i højere grad skal tilpasses til markedets behov Som repræsentant for arbejdstagerne så Per Påskesen meget gerne, at kurserne i højere grad tog udgangspunkt i de kompetencer, virksomhederne efterspørger i fremtiden. Han nævner robot-området som et eksempel.

»Der sker en masse for tiden, så der er det vigtigt, at der også er AMU-kurser, der understøtter denne teknologi,« siger Per Paaskesen.

Chefkonsulent Inge Steen Mikkelsen i Dansk Industri synes, det er ærgerligt, at virksomheder i dag bliver nødt til selv at gå ud og købe de relevante kurser, som AMU ikke kan tilbyde.

»Grunden, til at virksomhederne ikke sender deres medarbejdere på efteruddannelse i AMU-systemet, er blandt andet det meget ufleksible system. Det skal være muligt at tilrettelægge kurserne efter den enkelte medarbejders behov,« siger Inge Steen Mikkelsen.

Også uddannelseskonsulent Anne Bruvik-Hansen i LO mener, at AMU skal gøre mere ’efterspørgselsorienteret<saxo:ch value="226 128 153"/> men betoner også, at det ikke må få karakter af erhvervsstøtte.

»Derfor skal vi finde en balance. For selvfølgelig er der en grænse for, hvad offentlige midler skal støtte private virksomheder med. Og derfor er den diskussion rigtigt vigtig,« siger Anne Bruvik-Hansen fra LO.

Til Ugebrevet A4 fortæller beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at han vil sende invitationer ud til trepartsforhandlinger i slutningen af dette år eller starten af 2016.