Programchef Maiken Wexø elsker julen. I denne uges '3 du skal se' anmelder hun tre julefilm, hun synes, du skal se i år.

Jeg er en juletosse. Én, der i årevis har drevet min stakkels familie til vanvid med mine gigantiske forventninger til den perfekte jul.

Julen var ikke kun et tema i december, det var den hele året, og den var med i stort set alle mine beslutninger.

Jeg har således aldrig valgt en lejlighed eller købt et hus uden først at have taget stilling til, hvor juletræet kunne stå.

Da jeg var lille, var 'Sikken voldsom trængsel og alarm' min yndlingsjulesang – billedet af den smukke by med juletræer og frugt, butikker, der stråler smukt, hunden, der fik dobbelt sul, træet pyntet smukt af en usynlig hånd og stegen, der var til bageren sendt.

Det var præcis sådan en jul, jeg drømte om, og det pres plantede jeg ubekymret på mine omgivelser.

I dag prøver jeg at tage det hele lidt mere afslappet, men det er ikke nogen nem opgave at styre igennem julen uden skrammer.

Julen bringer nemlig alt det, vi i dagligdagen gemmer væk, op til overfladen.

Maiken Wexø elsker julefilm. Se hvilken film hun anbefaler i videoen øverst i artiklen.
Maiken Wexø elsker julefilm. Se hvilken film hun anbefaler i videoen øverst i artiklen.
Vis mere

Den fortæller den sande historie om os, vores familie og vores indbyrdes relationer, og på den måde bliver den til en slags barometer, med hvilken vi kan måle vores lykke.

Det er der ikke mange familier, der kan leve op til, og derfor kan de fleste af os også huske en jul, der er endt i kaos.

Kaos i familien er et tilbagevendende tema i de fleste julefilm, også i dem jeg har valgt. Det er humoristiske film, som vælger at kigge på det svære igennem en komisk brille.

Det vil jeg på det kraftigste opfordre til, at du også gør, når kaosset bryder ud.

Prøv at se din familie som karaktererne i en Chevy Chase-film, oversæt fornærmelserne til neurotiske handlinger lige ud af en Woody Allen-film.

Eller trøst dig selv med, at Paprika Steens juleaftener må have været helt lige så kaotiske som din, for hvordan skulle hun ellers have kunne lave sådan en fuldtræffer af en film.

Rigtig god jul.