Egentlig burde det være en harmløs sangdyst med 36 deltagere fra hele Europa. Men nu kaster optrevlingen af den tyrkisk baserede al-Qaeda gruppe endnu en gang alvorlige skygger over Det internationale Melodi Grand Prix.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den danske deltager Tomas Thordarson er blevet mødt af det største sikkerhedsopbud nogensinde ved et MGP.

»Selvfølgelig har jeg tænkt over det. Jeg har da også talt med de andre danske delegationsfolk om det. Men jeg føler mig rimelig godt orienteret. Jeg har fuld tillid til det tyrkiske militær og politi med hensyn til det sikkerhedsmæssige. Jeg har det sådan, at jeg først og fremmest er dernede for at få en god oplevelse,« siger Tomas Thordarson til B.T.

Det tyrkiske militær og politi har forberedt sig grundigt på Melodi Grand Prixet.

Stor prestige
Det er et arrangement med stor prestigemæssig betydning for landet kun et par uger efter den seneste EU-udvidelse. Tyrkiet arbejder stadig hårdt på at opnå en slags tilknytning til EU.

Ifølge DRs delegationsleder Uffe Kofoed er der stillet en bevæbnet vagt til rådighed for alle delegationer. Hvis DR ønsker det, vil politiet følge delegationen på byture, til prøver og de forskellige sociale arrangementer. Selve arenaen, hvor MGPet finder sted, og de 36 deltageres hotel er pakket ind i sikkerhedsvagter.

»Bare da jeg var til head of delegationsmøde i sidste måned, blev vi transporteret frem og tilbage med politieskorte. Det siger noget om, hvor alvorligt de tager det,« siger Kofoed.

Hans øverste chef, TV-direktør Jørgen Ramskov, sidder i EBUs ESC Referencegroup.

»Jeg var med til et møde i marts, hvor vi fik en kompetent briefing af den tyrkiske politimand, der står i spidsen for alle sikkerhedsforanstaltninger.

Netop på grund af NATO-topmødet er der i forvejen enorm opmærksomhed på sikkerheden. Der var ikke antydning af trusler. Jeg har ikke på noget tidspunkt fået meldinger om, at der skulle være dukket noget nyt op,« siger Ramskov.

I krig
Ifølge B.T.s oplysninger møder bl.a. Spanien, Storbritannien og Israel op med deres egne sikkerhedsfolk. Som Israel i øvrigt også gjorde i Danmark i 2001.

»Det er rigtigt, at Danmark og mange af de andre deltagerlande er krigsførende. Men vi laver ikke særlig security for vores folk. Vores politik er, at vi stoler på, at arrangørerne kan passe på vores folk.

Ellers vil jeg ikke tage af sted. Det ville være mig helt fjernt at hyre folk. Man skal passe på med at piske en stemning op. Jeg har det sådan, at hvis man er så bekymret over at tage af sted, skal man måske overveje, om man overhovedet skal komme,« siger Ramskov.

Det internationale Melodi Grand Prix er tidligere foregået under skarp politiovervågning. Dels nogle gange i Israel. Dels i Dublin 1995. Dels i Stockholm 1975, hvor Bader Meinhof-gruppen tidligere havde erklæret, at man ville ramme MGP.

jae@bt.bt