KØB PLUS!

Dansk scouting halter

KOMMENTAR

I EN TID DA presset på økonomien i dansk fodbold næppe nogensinde har været større, kunne man forvente, at klubberne gjorde deres ypperste for at få så meget kvalitet for pengene som muligt.

At de var så sikre, som de kunne blive, på, at de spillere, de hentede, ville slå til, og at der ikke løb andre spillere rundt med de samme evner, men til en lavere hyre et eller andet sted i de nedre divisioner eller uden for landets grænser.

Men sådan er det ikke.

FC KØBENHAVN, OB, FC Nordsjælland og Randers FC er de eneste klubber, der har fastansatte scouts, og som man i dag kan læse i BT (og i løbet af dagen her på sporten.dk), er scouting i Danmark derudover hovedsageligt et anliggende for sportschefer, trænere og assistenter, samt ikke mindst ' netværk,' hvilket først og fremmest betyder ' agenter.' Jeg har personligt talt med en del af de ansvarlige i klubberne, og jeg er sikker på, at sportscheferne gør et stort stykke arbejde, samt at både trænere og assistenter kigger grundigt efter, når de er ude og kigge på mulige emner.

Visse agenter kan utvivlsomt også bidrage med nyttig viden, men de kan i sagens natur ikke være optimale vejledere for klubberne, eftersom de lever af at promovere deres egne spillere og dårligt kan forventes hverken at fremhæve konkurrerende agenters spillere eller advare om egne spilleres svagheder.

HER HAR DANSK fodbold en kæmpeudfordring.

Og et kæmpepotentiale.

Regnestykket ligger lige til økonomichefens højrehånd: En scout og et tidssvarende database-setup kan fås for under en million kroner om året, og således kan man have en enkelt scout ansat i mere end otte år for samme pris (eksklusiv feriepenge), som det kostede at give Peter Madsen en sign on-fee.

Det kan være, det er forsimplet at stille det op på den måde, og ingen kan garantere, at en scout ser rigtigt hver gang. Men jeg tror, de fleste kan se pointen.

De færreste klubber har i disse år ledig plads i budgetterne, men scouting-udgifterne er ret begrænsede i forhold til de mulige gevinster, og gevinsterne er tilmed mere langsigtede end hurtige indkøb af etablerede og dermed velkendte spillere.

Det er en del af argumentationen for, at FC Nordsjælland i denne tid bruger Champions League-millioner på opbygning af et bredere scouting-setup frem for på indkøb af dyre spillere eller en markant opjustering af lønbudgettet, og fornuften kan dårligt overvurderes.

DANSKE KLUBBER HAR for længst indset, at de skal ud at rekruttere nye spillere allerede i teenageårene, og kampen om de yngste talenter er enorm. Til en U15-samling kan man sagtens se spillere fra 15-20 forskellige klubber, mens spillerne allerede ville være placeret i de større klubber, hvis man to år senere kiggede på U17-landsholdet.

Man kan ærgre sig over, at samme grundighed ikke gør sig gældende i scoutingen af udlændinge i det mindste i landene lige omkring os. Det ville kunne betale sig på bare lidt længere sigt, og det ville kunne højne ligaens niveau.

Morten Crone Sejersbøl er fodboldredaktør på BT. Du kan følge ham på www.twitter.com/morten_crone

Din kommentar

Kommentarer

Apropo Radio24syv...

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 20. november 2012, 15:13

Så var det en glimrende udgave med dig her fra d. 18 eller hvornår det var! :-)

Hvis ikke spillerne krævede 2xferiepenge og pension

Skrevet af Anonym, Mandag den 19. november 2012, 15:03

er det jo næsten ikke til at sige, hvor mange scouts man kunne hyre

Arrghhh er det ikke en tilsnigelse...

Skrevet af Anonym, Mandag den 19. november 2012, 12:24

at beklage sig over scoutingen herhjemme???

Udover at Radio25syv havde den samme diskussion i sidste uge, og der helt tydeligt ikke har været et fornuftigt scouting netværk opererende i den danske liga i ALT for lang tid, så synes jeg da godt du kunne vinkle den lidt, og fokusere på det positive...

Hvis jeg skulle gennemgå ALLE klubberne kunne den her lille kommentar fortsætte i det uendelige, men hvis man har den ekstremt pressede økonomi i mente, så hvis jeg kaster et hurtigt blik ned over ligaen, så er indkøbene det seneste vindue da mere end godkendt.

Jeg synes afgjort at der er blevet hentet spillere ind som gør et godt indtryk, hvis jeg lige ser bort fra de 2 franskmænd som OB har hentet, men så kan jeg jo samtidig ikke lade være med at kippe på hatten over Emil Larsen og MP i angrebet, og det er 2 ud af 10-15 spillere som er kommet ind udefra og har styrket ligaen.

Jeg kan afsluttende ikke lade være med og tænke at hvis scoutingen var bedre, så var der måske færre danske talenter der fik chancen, så på en bizar måde så er det msåke ikke en kæmpe ulempe, og igen ikke i så pressede økonomiske tider. Men på lang sigt når stabiliteten er kommet tilbage, så er det selvfølgelig noget som klubberne er nødt til og vende sig mod hvis ligaen og holdene skal bygge yderligere på!

Tak for god blok!