Brøndby-spillerne bærer den store risiko med den aftale, Brøndby senest har givet dem. Det mener advokat med speciale i sportsret.

Brøndby-spillerne risikerer at have lavet en rigtig dårlig aftale, da de fleste af dem valgte at skrive under på det forslag om lønreduktion, som Brøndby-ledelsen indgik med de ansatte med en anelse forsinkelse i dag.

Faktisk kan aftalen i værste fald vise sig at blive lige så dyr for spillerne, som det oprindelige forslag, som blev afvist af de ansatte. Det mener advokat med speciale i sportsret Jens Bertel Rasmussen.

Advokaten begrunder sin skepsis i forhold til spillernes situation i en række betingelser, der findes i Brøndbys forslag til spillerne, og som sporten.dk har læst op for advokaten.

- Set fra spillernes side, er det en aftale, hvor de bærer risikoen. Går de ind i det her arrangement og går 75 procent ned i løn i januar, er der ingen garanti for, at de ser deres penge igen, hvis Brøndby går konkurs, siger Jens Bertel Rasmussen.
   
Advokaten deler dermed Spillerforeningens bekymringer omkring aftalen. Spillerne har ellers i aftalen lovning på at få pengene tilbage igen med april-lønnen. Men ved at yde et form for lån i form af lønnedgang, bliver de, ifølge Jens Bertel Rasmussen, til såkaldte 'simple kreditorer'. En betegnelse, der gør det meget svært at få penge ud i tilfælde af en konkurs, ligesom spillerne heller ikke kan få dækning for pengene hos Lønmodtagernes Garantifond.

Men i det forslag, som spillerne har haft med hjemme fra ledelsen, er der flere årsager til at bekymre sig, mener advokaten. Spillerne underskriver blandt andet også en hensigtserklæring om, at de skal 'deltage positivt' i en permanent lønnedgang, hvis investorerne senere kræver det.

- Selvom hensigtserklæringer ikke er absolut bindende, så skal spillerne være klar over, at kan stå i en situation, hvor de skal have deres penge tilbage, og klubben i stedet kan meddele, at de kun kan få 50 procent tilbage, eller at investorerne kræver, at de skal gå permanent ned i løn, siger Jens Bertel Rasmussen.

I værste fald kan spillerne ende med at skrive under på en aftale, der senere viser sig at være meget tæt på det forslag om en lønnedgang på 25 procent over tre måneder og en efterfølgende lønnedgang på 10 procent per måned.

- Det kan man godt sige. De 75 procent dækker over de 25 procent i tre måneder. Hvis de ikke får de penge tilbage, og de samtidig må sluge en permanent lønnedgang efter april, så kan det være tæt på at være det samme.

En tredje betingelse for aftalen er, at planen heller ikke skal underskrives af Brøndby-ledelsen, før klubben eventuelt har fået en aftale om afdrag eller henstand omkring gæld til Spillerforeningen på plads. Ligeledes betinger Brøndby aftalen af, at det er lykkes dem at skrabe 25 millioner kroner sammen i likviditet i januar måned på baggrund af lønreduktion, investorer og långivere.

Jens Bertel Rasmussen mener til gengæld, at aftalen er god for Brøndby IF.

- Set fra klubbens side, er det en rigtig aftale. De har behov for arbejdsro, så de kan sikre både en aftale med Spillerforeningen og investorerne. Og det får de med denne aftale med de ansatte.

Det er endnu uvist, om det er lykkes enkelte Brøndby-spillere at få fjernet nogle af betingelserne i aftalen, inden de skrev under. Det er også stadig uvist, hvor mange spillere, der med baggrund i deres privatøkonomiske situation eller andre forhold så som at være ansat under skattefordele ved forskerordningen er undtaget fra aftalen.