Er du træt af pulverkure, faste og stenalderkost? Så glem alt om skrappe diæter, og følg disse tre kosteksperters allerbedste råd til, hvordan du taber dig med nogle få enkle ændringer i din livsstil.

Søs Wollesen: Drop alle forbuddene, og lyt til din krop


1. Gør din daglige kost mindre forbudsagtig

For mange bliver omstillingen til en sundere kost et projekt med en masse regler for, hvad du bør, skal og må spise, og det er alt sammen negativt ladet. Du skal følge dine lyster, og hvis det indebærer, at du indimellem spiser lidt fed mad med sovs, drikker et glas rødvin eller spiser et lille lækkert stykke kage, så er det også i orden – bare du gør det med måde.



SÅDAN GØR DU: Tænk over, hvad du kan føje til din kost, frem for hvad du skal tage væk. Grønsager skal f.eks. ikke blot være noget, som kommer på en tallerken ved siden af måltidet, eller som skal fylde halvdelen af tallerknen, fordi det står i diverse kure. Det skal være en integreret del af måltidet. På den måde spiser du automatisk mindre af alt det andet – fordi du har lyst, ikke fordi du skal.

2. Lyt til din krop

Spis alt det, du elsker, men spis mindre af det. Hvis du siger til dig selv, at du aldrig mere må spise et stykke chokolade, så går det på et tidspunkt galt. Spiser du noget fedtholdigt eller kalorietungt, så skru ned ved det næste måltid. Hvis du lader være med at tænke i kur, kalorier og gram og i stedet lytter til din krop og dens behov, så vil du helt automatisk reducere dit kalorieindtag, fordi du på den måde spiser, når du er sulten. Det må aldrig blive et projekt i sig selv at spise sundt og tage vægt af. Sund kost skal være en del af din naturlige hverdag, og det kan det kun blive, hvis du går langsomt frem og tilpasser kost og mængder efter din krops ønsker og behov. På den måde vælger du dig selv, din krop, og hvordan du har lyst til at have det, til.

SÅDAN GØR DU: Mærk efter, hvad din krop har brug for. Er du sulten? Eller har du i virkeligheden brug for et stort glas vand, en lur eller et kram. Ofte reagerer vi på vores krops signaler ved at proppe mad i munden, selvom det er noget helt andet, vi har brug for.

SE OGSÅ: 19 råd, der gør dig slankere - helt enkelt

3. Og gå, og gå, og gå

Prøver du at presse dig selv til at træne flere gange om ugen – uden held? Så gå en tur i stedet. En gåtur forbrænder meget mere, end du tror, det giver ilt til alle dele af kroppen og skaber balance i dine tanker. Det er meditativt. Samtidig øger det din forbrænding, når du bagefter sidder stille, og det har også en positiv indvirkning på dit humør.

SÅDAN GØR DU: Gå, hver gang du har chancen. Gå på arbejde, gå op ad trapperne, gå en tur med din veninde i stedet for at mødes på en café. Tænk over din kropsholdning, put energi i dine skridt, og nyd den friske luft i ansigtet, duftene du møder på din vej, og blodet der bruser rundt i kroppen.



… OG DEN ULTIMATIVE DON’T

÷ Udelad ikke én bestemt fødevaregruppe fra din kost
Når mange beslutter sig for at tabe sig, sætter de nogle stramme regler op for sig selv, hvor de f.eks. ikke må spise kulhydrater, chokolade eller det der iskolde glas hvidvin, som de ellers elsker. Og det er dømt til at gå galt. Det er ikke hensigtsmæssigt for hverken krop hjerne eller sind. Så udelad ikke bestemte fødevaregrupper. Spis de sundeste udgaver fra alle fødevaregrupper i stedet for.

NAVN: Søs Wollesen.
ALDER: 48 år.
UDDANNELSE: Læge, zoneterapeut, akupunktør og psykoterapeut.
JOB: Ansat som læge på Nordsjællands Hospital og har sideløbende sin egen klinik, hvor hun rådgiver om kost og sundhed samt holder foredrag.
FORFATTER TIL: En lang række sundhedsbøger som „Hedeturen” går til køkkenet”, „Sund mave sådan”, „45+”.
AKTUEL MED: Sin seneste bog „Aldrig mere slankekur”, der udkommer til januar.
SPORT: Løber tre-fem gange om ugen, dyrker lidt styrketræning, og så går hun rigtig mange skridt – ikke kun på sit arbejde, men i det hele taget.
SE MERE PÅ: kombilægen.dk

Michelle Kristensen: Træn mere – og spis automatisk sundere


1. Spis grønsager til alle hovedmåltider

Grønsager er fyldt med vitaminer, mineraler og gode kostfibre, så de mætter længere, så sørg for at spise grønsager til både morgenmad, frokost og aftensmad. Vælg gerne grove grønsager som broccoli, blomkål, rodfrugter og spidskål. Jo flere grønsager du fylder på tallerknen, jo mindre plads er der til alt det andet.

SÅDAN GØR DU: Det kan godt være lidt svært pludselig at tænke grønsager ind i alt – især morgenmaden, men riv lidt gulerod eller rødbede over din skyr eller i din havregrød. Det smager supergodt. Spiser du rugbrød om morgenen, kan du spise nogle af de lidt sødere grønsager som tomat eller agurk til. Selvom de ikke er grove, er det en rigtig god start.

2. Få mere lyst til sund mad med træning

Kom ud og dyrk motion tre gange om ugen i mindst 30 minutter. Er du effektiv, behøver du ikke træne mere end det. Træningen forbrænder kalorier, men det er faktisk ikke det vigtigste. Du bliver nemlig også gladere, lykkeligere og får mere lyst til at spise sundt. Er du overvægtig, betyder det, at du vil tabe dig, så du igen får mere energi og overskud til at træne. Så det har en rigtig god synergieffekt.

SÅDAN GØR DU: Vælg den træningsform, du finder mest motiverende. Det skal være sjovt at træne – ikke en sur pligt. Det vigtigste er, at du får pulsen op og husker at presse dig selv hver gang. Det kan være med til at indlægge nogle eksplosive hop i din styrketræning eller intervaller, når du løber eller cykler.

SE OGSÅ: Så let sparer du 300 kalorier om dagen

3. Giv dig selv et nydelsesmåltid om ugen

Danskerne er begyndt at gå så meget op i sundhed, at sundhedsbudskabet deler vandene. Enten går folk helt kolde i det og orker ikke at høre mere, eller også går de helt amok og spiser hverken sukker eller kulhydrater. Det dur ikke. Hvis du er lidt i energiunderskud alle ugens syv dage, vil dit stofskifte falde, fordi kroppen tror, der er hungersnød på vej. Det betyder, at når du så endelig tager et stykke kage eller chokolade, vil kroppen skynde sig at lagre fedtet.

SÅDAN GØR DU: Tag én gang om ugen, hvor du spiser alt det, du allerbedst kan lide – med god samvittighed. Det er godt for din hjerne at se, at det sker der ikke noget ved, og det er godt for dit sociale liv, at du kan tage ud og spise sammen med dine venner, kæreste eller familie uden forbehold.

… OG DEN ULTIMATIVE DON’T

÷ Fald ikke for de hurtige pulverkure
De forskellige pulvere, barer og supper er fyldt med tilsætningsstoffer og har ikke noget med rigtig mad at gøre. Jeg er stor modstander af at tælle kalorier, da det suger al glæde og sundhed ud af maden. Det er ikke fysisk muligt for kroppen at tabe 3 kg på én uge, medmindre det er væske og muskelmasse, så væbn dig i stedet med tålmodighed.

NAVN: Michelle Kristensen.
ALDER: 30 år.
UDDANNELSE: Bachelor i Idræt med supplerende fag i Human Ernæring.
JOB: Kost- og træningsekspert, foredragsholder, madskribent og sundhedsekspert på Go’ Morgen Danmark.
FORFATTER TIL: „MK Bootcamp – lev det søde liv”, „MK Bootcamp – 2 str. ned på 9 uger” og „Er du pære, æble eller banan?”
AKTUEL MED: Sin seneste bog „Supersund på bare 12 uger”, der udkommer til december.
SPORT: Svømmer, løber og styrketræner med egen kropsvægt og kettlebells fem-seks gange om ugen – men kan også sagtens have en uge, hvor hun ikke træner.
SE MERE PÅ: michellekristensen.dk

Gitte Dreyer: Brug din sunde fornuft, og spis rigtig mad


1. Vælg en realistisk metode – og mål

Vi ser tit, at mange har en tendens til at ville det hele på én gang. De går fra en hel inaktiv livsstil til at ville træne fem gange om ugen eller afskærer sig fuldstændig fra alkohol og chokolade fra den ene dag til den anden. Men hvis du laver for store ændringer i dit liv, er det kun et spørgsmål om tid, før du falder i. Der er så mange superkure og lynkure i øjeblikket, som folk kaster sig hovedkulds ud i uden at tænke på, om den måde at leve på passer ind i deres hverdag. Vil du tabe dig, skal du ikke tænke i kortvarige kure – det skal være en varig livsstilsændring.

SÅDAN GØR DU: Accepter, at alt ikke kan ske i dag. Det er en lang proces, og i nogle perioder vil du opleve, at det ikke går så godt som i starten, men lad være med at smide håndklædet i ringen. Hold fast, så godt du kan, og fokuser på de varige ændringer.



2. Fokuser på mængden

Mange kure udelukker helt bestemte fødevarer, men i DiætistHuset har vi den holdning, at intet er forbudt – men alt med måde. Brug din sunde fornuft, og forhold dig i stedet til mængderne af den mad, du spiser. Hvor store portioner spiser du? Der er ingen grund til helt at skulle undvære kartofler, et iskoldt glas hvidvin eller chokolade, når du kan skære lidt ned på mængderne med samme effekt. Omvendt er der også stor fokus på sunde fødevarer i øjeblikket som f.eks. avokado og mandler, men her kan du heller ikke bare spise løs. I store mængder kan alt blive uhensigtsmæssigt i forhold til kalorieregnskabet.

SÅDAN GØR DU: Elsker du kartofler til aftensmaden, så skær ned fra tre kartofler til to, og fyld op med grønsager. Har du ikke lyst til at undvære chokolade, så kig på, hvor meget du spiser – og hvor tit. Og skær ned på enten mængden eller hyppigheden. Det gælder om at finde en fornuftig balance.

SE OGSÅ: 7 opskrifter: Spis dig til flad mave

3. Spis rigtig mad uden afsavn

Lad være med at sulte dig selv hele dagen for at skære ned på kalorierne. Det bider bare sig selv i halen om aftenen, hvor du typisk vil komme til at spise meget mere end ellers. Sørg for at få tre hovedmåltider og to mellemmåltider hver dag med masser af grønsager, fuldkorn, kød og lidt pasta, ris eller kartofler. Det holder energiniveauet oppe og giver samtidig kroppen fornemmelsen af at få noget godt at spise. Vær også opmærksom på, hvor mange kalorier du drikker. Mange bliver overraskede over, hvor mange kalorier der f.eks. er i mælk, så hvis du drikker tre caffe latter hver dag, får du en masse kalorier, som ikke er rigtig mad.

SÅDAN GØR DU: Hvor stort dit daglige kalorieindtag skal være, hvis du ønsker at tabe dig, afhænger af alder, kropsbygning og livsstil. Men generelt skal en almindelig kvinde, som tænker på sin vægt, spise 1400-1600 kalorier om dagen, fordelt på fem måltider over dagen.

… OG DEN ULTIMATIVE DON’T

÷ Kast dig ikke ud i noget, der ikke passer til din livsstil
Palæo, raw food, proteinkuren, 5:2-kuren. Det vrimler med nye kure og ideologier i øjeblikket, men hop ikke bare med på bølgen, fordi alle andre gør det. Det er spild af gode intentioner, for hvis det ikke passer til din livsstil, er det umuligt for dig at holde. Gå efter en varig livstilsændring i stedet.

NAVN: Gitte Dreyer.
ALDER: 36 år.
UDDANNELSE: Klinisk diætist.
JOB: Ejer og stifter af DiætistHuset, som har 19 klinikker over hele Danmark.
SPORT: Cykler til og fra arbejde, leger med sine børn og løber en tur en gang imellem.
SE MERE PÅ: diaetisthuset.dk


SE OGSÅ: Michelle Kristensen: Truckerbad giver mig tid til motion

SE OGSÅ: 9 myer om vægttab: Hvad er fup eller fakta?

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos Fit Living.