Trysil kan bryste sig af at være Norges største skisportssted og en af danskernes skifavoritter. Rejseliv guider til mulighederne på Trysil-fjeldet.

Kulden slår hårdt mod ansigtet. Støvlerne sidder stramt. Skiene er fastklikket. Hjelmen er spændt og brillerne sat ned over de stadig morgentrætte øjne. It is snow-time. Trysil er det sted i Skandinavien, der ligger længst fra åbent hav. Det smitter af på temperaturerne, der bliver lave – ind i mellem ned til minus 16 grader.

Men med kulde følger ofte sne, og derfor kan Trysil love sine gæster snegaranti. Ingen sne betyder pengene tilbage. I hvert fald hvis man bestiller sin rejse hos Skistar eller andre bookingselskaber og hoteller i Trysil.

Sneen har i et døgn dalet livligt fra himlen og har lagt sig som et let, hvidt klæde over bakker, hytter og træer. Det hvide pudder indbyder til en rulletur og hvirvler let rundt om skiene, mens de glider gennem terrænet mod dagens første lift.

Spred benene og ind med tallerkenen. Tallerkenlifterne kommer man ikke udenom i skiområdet i Trysil. De dominerer på fjeldet og er en nødvendighed, hvis man skal stå på ski direkte til og fra hytteområderne. Heldigvis er det i dag en skøn skidag med høj sol og kun lidt vind, så trækturen op ad går let.

Fra trækliften tager vi en stollift op mod toppen. I stolliften sidder andre dansktalende skientusiaster, og det er bestemt ikke en sjældenhed. Trysil er danskernes favoritsted i Norge, og faktisk fylder skiløbere med dansk nationalitet ifølge skistar allermest på løjperne: 32 pct. af alle gæster er danske.

For enden af liften venter turens første bakke. Løjperne er som regel ikke overfyldte, og det er let at få plads til de første, store »jeg-skal-lige-igang« sving. De brede pister er godt præpareret, og det er svært at holde smilet tilbage og farten nede. Efter kun et par sving sætter skiene tempoet i vejret, mens svingene bliver hurtigere og oftere. En hård, lettere uelegant opbremsning får sneen til at flyve til alle sider som en lille bombesprængning.

Første tur med sving og fart er overstået. One down. 65 more to go. Med 71 kilometer pister fordelt på 66 bakker, er her rigeligt plads at boltre sig på.

Berlingske var inviteret af Innovasjon Norge

Kanetur og elggryde
Med det varmende rensdyrskind over benene og trukket godt op under hagen føles kulden næsten ikke. Sneen drysser ned på kanen, hesten og vores huer, mens vi bliver trukket gennem vinterlandskabet.

Vi er på hestetrukken kanetur, og destinationen er lavvoen, et tipi-lignende telt, hvor der venter en portion elggryde. Det er aften, og det eneste lys på turen mellem de nøgne træstammer, der står dækket med en meters sne, er faklerne på kanen. Den eneste lyd er bjælderne, der klinger på hestenes seletøj.

Lavvoen ligger mellem træer og fra toppen stiger en røgsky. Teltsiden løftes, og vi inviteres indenfor af en kvinde pakket ind i uldklæder.

Fem borde med bænke og med stearinlys står langs kanten af lavvoen, i midten brænder et stort bål, der ikke kun varmer elgryden, men også forsøger at holde de ti minusgrader, som det fryser, udenfor teltet.

Desværre forgæves, så det er en kold oplevelse, men med god mad og drikke. Den hjemmelavede elggryde er velsmagende, og selv om det er svært at holde på en ske med luffer, er det intet problem at spise op. Rødvinen er koldere, end jeg nogensinde har smagt den før, men skylles ned med en brandvarm toddy.

Har man børn med til middag i lavvoen, kan de få pølser, som de selv kan grille på en pind over bålet. Husk dog uanset alder at tage varmt tøj på og tis af hjemmefra. Toilettet er i et skur og ikke opvarmet.

trysilhestesenter.com

Børneområderne
De er halvt så højde som os, ofte farverigt klædt og en smule utilregnelige med ski på fødderne. Børnene er i centrum i Trysil.

Og som noget nyt denne sæson bydes de hjerteligt velkommen af Valle, Trysils sjove, børnevenlige og ikke afskyelige snemand.

Valle møder børnene på børnepisterne hver mandag til lørdag, hvor han er klar til leg, konkurrencer og en hjælpende hånd. Hver torsdag kan børnene tage tid på deres skiløb på selftimer-banen, hvor Valle står klar med stopur og et venligt skub.

Valle begraver hver onsdag en skat på begge sider af fjeldet, som børn og barnlige sjæle kan hjælpe med at finde, og to gange om ugen opfører han og vennerne teater.

Børnenes slaraffenland i Trysil er delt over tre områder med gode, grønne pister, lette tallerkenlifte og hver sit Valle Skiland, som blandt andet inkluderer pister med figurer, som man kan svinge efter og køre igennem.

Der er også kælkebaner, hvis de små skiben bliver trætte, og et grillhus, hvor fædre eller mødre kan rigge til med pølser og egenbragt frokost.

Højeste punkt
Trysil-fjeldet er 1.132 m højt. Og medmindre man tager skiene på ryggen, går til det højeste punkt, og er klar på lidt offpiste, kan man ikke suse mod dalen helt fra toppen.

Tag stolliften Topekspressen for at komme op til de højestliggende pister.

Restaurant Skihytta
Når maven er begyndt at knurre og skiene at dreje mod frokost, kan de meget vel suse forbi restauranten, Skihytta. Her kan man få en traditionel norsk frokostret: suppegjøk.

Det er suppe serveret i et halvt franskbrød, og selv om det umiddelbart ser lidt pudsigt ud, så smager det lækkert – og opvasken er sparet.

Restauranten er opdelt i to. I baren, hvor bartenderne svinger øl og varme drikke over disken, bliver der spillet musik, og stemningen minder lidt om en ølstue i München. I den anden ende af restauranten skal man bestille bord, og opdækningen lægger med vinglas og flere tallerkner op til en lidt længere pause.

skihytta@trysil.com

Fondue på Knettsetra
Oldschool og superhyggeligt. Sådan kan man bedst beskrive en fondueaften på restaurant Knettsetra.

Aftenen starter med afhentning på hotellet. En skiscooter med kane hægtet bag på står klar til at føre os tværs gennem skiterrænet til restauranten, en stor norsk bjælkehytte, der ligger omringet af træer.

Til fonduen, der består af kyllinge-, okse og elgkød, serveres en buffet med salat og forskellige slags kartofler. Og selv om tilbehørsbuffeten ikke er det mest imponerende, bliver det opvejet af den gode stemning. Småsnakken blander sig med spruttelyde fra olien, mens skål på forskellige nordiske sprog runger mellem de store træbjælker.

Selv om en oliefondue måske ikke just skriger gourmet, er middagen på Knettsetra over en boblende gryde helt sikkert et besøg værd. Restauranten nås kun på ski eller med scooter, og afhentning ved hotel eller hytte skal bestilles ved bordreservation.

knettsetra.no

Høgegga – for de avancerede
Er man prof på ski eller snowboard, er Høgegga oplagt.

Med de mange sorte pister finder man den største Trysil-udfordring her. Faktisk er stedet »så sort«, at Norges OL-skilandshold kommer til netop disse pister for at træne og holde sig i topform.

Kulpen Spa
Efter en lang dag i vinterkulden med ski på fødderne er kroppen ikke bare kold. Den er gennemkold, og hverken en ekstra bluse eller et par hjemmesko kan ikke afhjælpe situationen. Det kan til gengæld et bad. Og især et spabad.

På Radisson Park Inn Trysil Mountain Resort ligger Kulpen Spa med bade både inde og ude, dampbade og saunaer i forskellige temperaturer.

Hvis man sætter sig, lader kroppen dække af det brændende vand og ryggen massere af de legende bobler, kan man hurtigt føle sig salig og veltilfreds, mens sneen daler ned fra himlen og håret fryser til is.

I løbet af dagen er alle velkomne, men om aftenen er her ingen adgang for børn. Fra kl. 20-22 er det kun voksne, der må bryde tavsheden med stille snak, romantiske kys eller klirren fra champagneglas bragt til boblebadet fra spaens cocktailbar.

Oplevelsen kan toppes med ekstra luksus, hvis man bestiller nogle af de mange massage- eller skønhedsbehandlinger. og Kulpen Spa tilbyder også børnebehandlinger, så hele familien kan slappe af sammen og blive genoplivet efter en hård dag i terrænet.

Kulpen Spa på Park Inn Trysil Resort kan besøges af alle – hotelgæst eller ej.

parkinn.com/resort-trysil

Terrænpark
Selv om Trysil er børnenes skiterritorium , er der også plads til de seje snowboardene og imponerende dygtige skiløbere.

I terrænparken, der er opdelt efter fire niveuaer, kan de rutinerede slå sig løs på hoppene, der bestemt ikke er for tøsedrenge.

Er terrænparken en for voldsom mundfuld, kan man sætte sig i kanten af parken og nyde udsigten til de flotte hop, drejning og luftkolbøtter.

Natklub på Radisson Blu
Aldersgrænsen er 20 år, så familiens teenagere må blive på værelset eller i hytten, mens de voksne danser de stive skiben varme på Trysils nyeste natklub.

I:C Blu er navnen på klubben, der ligger på toppen af Radisson Blu hotellet med en smuk udsigt over bakkerne og dalen.

Nyd en drink i baren eller sæt gang i dansegulvet, mens internationale DJs skubber feststemningen i top i den moderne indretning, inspireret af det vinterkolde landskab med is, sne og frost.

radissonblu.com/trysil