Det er en kæmpe ære, at Trump inviterer Løkke til Det Hvide Hus som en af de første udenlandske regeringsledere, siger flere partier

Løkkes hastigt planlagte besøg i Det Hvide Hus i Washington på torsdag får mange roser med på vejen fra begge sider af Folketinget.

Socialdemokraten Nick Hækkerup kalder det for et skulderklap til Danmark, og Dansk Folkepartis Søren Espersen taler om, at besøget er ærefuldt.

Foreløbig har kun otte andre regeringslederne besøgt den amerikanske præsident Donald Trump siden indsættelsen i januar. På torsdag kan Løkke kalde sig nummer ni.

»Det er et klap på skulderen til Danmark for den aktivistiske udenrigspolitik vi har ført. Det kan vi godt tillade os at være en lille smule stolte af herhjemme,« siger den socialdemokratiske udenrigsordfører Nick Hækkerup.

Søren Espersen, som er formand for Udenrigspolitisk Nævn, er både overrasket og glad over at mødet er kommet i stand så hurtigt.

»Jeg synes det er en meget stor ære. Det viser, hvor tæt et samarbejde vi har med USA. Man skal huske, at mange andre små lande aldrig kommer i nærheden af besøge Det Hvide Hus. Men vi gør,« siger Søren Espersen.

Efter samtalerne i Det Hvide Hus tager Løkke videre til De Amerikanske Jomfruøer, kendt herhjemme som de tidligere dansk-vestindiske øer, som vi solgte til USA i 1917 for et beskedent milllionbeløb. Løkkes besøg hos Trump tog flere danske medier på sengen. De havde allerede sent deres USA-korrespondenter til øerne, da nyheden om Løkkes besøg hos Trump breakede og fik pludselig travlt med at sende dem nordpå igen til den regnfulde amerikanske hovedstad.

Besøget finder sted torsdag eftermiddag, på selve 100-årsdagen for salget af øerne.

Løkke vil især bringe spørgsmålet om USAs forpligtelser overfor Nato og terrorbekæmpelse op under mødet, der ventes at vare mindst 45 minutter. Efter diplomatisk målestid er en varighed på over 30 minutter godt og 45 minutter en succes.

»Det er helt sikkert, at NATO kommer på dagsordenen. Og ja, Danmark skal yde et større bidrag. Men det også værd at huske på - om det vil jeg også fortælle præsidenten - at vi i den grad er dygtige til at få noget for pengene i Danmark. Vi har et uhyre professionelt militær og er blandt dem, der altid stiller op - også i skarpe missioner. Aktuelt er vi blandt dem, der relativt set yder mest i kampen mod ISIL. Tror det er vigtigt, at den amerikanske præsident (også) ved det,« skriver Løkke på sin facebook-væg.

Da han i sidste uge mødtes med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Statsministeriet, sagde Løkke, at Danmark ikke kan nå op på at bruge to procent af BNI på forsvaret i næste forsvarsforlig, som skal forhandles til efteråret. Det vil svare til omkring 20 mia. kr. årligt, hvor vi i dag bruger lidt mere end det halve.

»Selv hvis vi havde pengene, ville det danske forsvar jo heller ikke kunne absorbere så mange penge på en meningsfuld måde,« sagde Løkke.

Derudover skal Løkke og Trump tale om de historiske forbindelser mellem de to lande og landenes tætte handelsmæssige realtioner. Flere end 700 danske virksomheder er i USA, og det har stor betydning for Danmark, at USA ikke indfører handelsesmæssige restriktioner.