Krisen er ingen undskyldning for at skrinlægge velfærdsreformer. Det siger tidligere økonomisk vismand, Jan Rose Skaksen. Reformer er en bunden opgave.

At økonomien i et par år er nede i gear er ingen undskyldning for at aflyse velfærdsreformer. Tværtimod, siger tidligere vismand, Jan Rose Skaksen.

- Krisen er ikke nogen undskyldning for ikke at diskutere de her ting. Problemet bliver ved med at eksistere, så længe man ikke gør noget, siger Jan Rose Skaksen, der er professor ved Handelshøjskolen i København.

Han reagerer på, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) op til Arbejdsmarkedskommissionens rapport torsdag på forhånd afviser kortere dagpengeperiode, højere efterlønskontingent og opstramninger i førtidspensionen.

Jan Rose Skaksen kalder reformer af velfærdsstaten for "en bunden opgave".

- Det er en bunden opgave, idet der mangler finansiering af velfærdsstaten. Hvert år er der et hul i statskassen på omkring 14 milliarder kroner, som skyldes, at vi lever længere. Det er et krav, at velfærdsstaten finansieres. Den velfærdsstat, vi har, er ikke finansieret, siger han.

Han siger, at det politiske klima i en krisetid måske nok ikke er til indgreb i velfærden. Men det er en usaglig tilgang, idet velfærdsreformer for det meste bliver indfaset over længere tid. Og dermed vil den økonomiske situation sandsynligvis se anderledes ud, når reformer træder i kraft. Yderligere bliver problemet større, jo længere man venter med at håndtere det.

- Man kan godt vente med at lukke hullet, men eftersom det er et hul, der tikker opad, så er det sådan, at jo længere man venter, jo mere skal der til for at lukke det. Man skubber et problem foran sig, siger han.

Han peger på, at der findes andre redskaber end indgreb i efterløn, pensioner eller dagpenge - men de kildne områder er dem, som batter mest. Alene efterlønnen koster 20 milliarder kroner om året.

/ritzau/