Regeringen forbereder en folkeafstemning om patentdomstolen 25. maj. Statsminister Helle Thorning-Schmidt siger, at Dansk Folkeparti må tage ansvaret - eller nå at ændre holdning.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt retter hård kritik af Dansk Folkeparti i sagen om EUs patentdomstol, som regeringen nu vil sende til folkeafstemning 25 maj. Det skriver Berlingske.

Folkeafstemningen er ren afmagt fra regeringens side, efter at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) torsdag fik et blankt nej fra DF til at stemme for patentdomstolen i Folketingssalen.

Tidligere har Dansk Folkeparti tilbudt regeringen et ja til patentdomstolen - og dermed fravige kravet om en folkeafstemning - forudsat at Helle Thorning-Schmidt (S) ville indkalde til forhandlinger om et værn mod såkaldt »velfærdsturisme« i EU. Et krav, der ikke er imødekommet af regeringen. 

Nu ryster statsministeren på hovedet over DFerne:

»Vi står over for at skulle tilslutte os patentdomstolen. Erhvervs- og vækstministeren har holdt møde med Folketingets partier, og her har Dansk Folkeparti og Enhedslisten meldt klart, at de ikke ønsker at stemme for lovforslaget om patentdomstolen,« siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

»Det betyder, at der er stor risiko for - hvis de ikke ombestemmer sig - at vi ikke kan få fem sjettedeles flertal i Folketingssalen. Deres nej er svært at forstå, for virksomhederne og lønmodtagerne mener, at en patentdomstol vil styrke danske virksomheder og arbejdspladser, og de bakker ret entydigt op om patentdomstolen,« siger hun.

»Vi håber, at DF når at ændre holdning. Jeg har ikke hørt gode argumenter imod patentdomstolen. Men regeringen er nødt til at sætte gang i forberedelserne til den her afstemning, og det gør vi så: Vi sætter gang i forberedelserne, og det er hvad vi har aftalt med de øvrige partier. Hvis Dansk Folkeparti ikke når at skifte holdning og dermed bidrage til fem sjettedeles flertal, vil vi afholde folkeafstemningen i forbindelse med EU-parlamentsvalget 25. maj,« siger statsministeren.

Hvor lang tid giver I Dansk Folkeparti til at ændre holdning?

»Vi er i gang med at behandle et lovforslag om det her, og vi håber, at Dansk Folkeparti ombestemmer sig ved behandlingerne af det.« 

Du er ret kritisk over for Dansk Folkeparti i denne sag. Hvorfor det?

»Fordi jeg ikke kan forstå, at Dansk Folkeparti vil belemre danskerne med en folkeafstemning om patentdomstolen, for de har jo ingen gode argumenter for det her. Danske virksomheder og lønmodtagere går jo ind for det, fordi de kan se fordelen i at skabe flere arbejdspladser i Danmark. Så hvorfor er Dansk Folkeparti imod? Jeg forstår det stadig ikke, men på grund af det, bliver vi nødt til at have en afstemning om patentet.«

Men kan du ikke forstå det grundlæggende synspunkt om, at når nu der er tale om suverænitetsafgivelse, det siger Justitsministeriets lovkontor, så spørger man borgerne?

»Jo, men Grundloven siger jo, at fem sjettedeles flertal er godt nok. Jeg undrer mig over, at DF ikke vil være med til at træffe beslutningen i Folketinget. Det er jo helt i overensstemmelse med, hvordan Grundloven har foreskrevet, at det kan være. Dansk Folkeparti har ikke argumenteret for, hvorfor de ikke går ind for patentdomstolen,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Har du et håb om, at de ændrer holdning?

»Jeg er ved at miste håbet, og det er derfor, at regeringen nu forbereder afstemningen. Sådan noget skal jo forberedes. Der er penge, der skal kunne søges til oplysningsaktiviteter og så videre, så det går vi i gang med nu.«

Folkeafstemningen finder sted samme dag, som danskerne skal vælge medlemmer af Europa-Parlamentet. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) havde torsdag drøftelser med alle Folketingets partier omkring den europæiske patentdomstol. Men fronterne var uforandret, og Enhedslisten og Dansk Folkeparti kan fortsat ikke støtte Danmarks tilslutning til domstolen. Enhedslisten har hele tiden sagt nej til sagen, mens DF tidligere har bakket op om den.

Et fælles europæisk patent skal gøre det lettere for virksomheder at opnå og håndhæve patenter på produkter i EU, og danske virksomheder vil ifølge blandt andet Dansk Industri have gavn af patentsamarbejdet. Justitsministeriet har tidligere vurderet, at Danmarks tilslutning til patentdomstolen vil betyde afgivelse af dansk suverænitet. Det kan kun ske, hvis fem sjettedele af Folketinget stemmer for.

Helle Thorning-Schmidt (S) sagde allerede under talen ved Folketingets åbning 1. oktober, at hun var klar til at udskrive en folkeafstemning om patentdomstolen 25. maj 2014, hvis det nødvendige flertal i Folketinget ikke var tilstede.