Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen tog S-kongressen med storm, da han gik på scenen i Aalborg

- Gi' hende en chance. Hun er sej, sagde han om Helle Thorning-Schmidt til salens store begejstring.

Salen fløj af sig selv på benene og klappede som gale af Nyrup. Han indskød faktisk socialdemokraterne den optimisme, de ikke rigtigt havde fået, selv om folk generelt synes godt om Thornings tale.

- De går efter struben på hende. Både oppositionen og medierne. Sådan var det også i 90'erne. Men de går også personligt efter hendes tøj og hendes familie. Det er grænseoverskridende, sagde Poul Nyrup Rasmussen.





Nyrup: Regeringen har det hårdt
Både statsminister Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er begyndt at snakke meget om at gentage Poul Nyrups og Mogens Lykketofts succes fra 90'erne med at få bugt med arbejdsløsheden og samtidig forbedre økonomien.

Bt.dk spurgte Nyrup, om man overhovedet kan sammenligne de to ting.

- På nogle strækninger kan man. Men denne regering har en sværere opgave foran sig, end vi havde. Vi var jo ikke i en finanskrise. Det var ikke en situation, hvor halvdelen af Europa kørte på minusvækst og den anden halvdel på nul.

- Da vi gjorde det i 1990'ene var der en vækst i økonomien, og der var meget færre ledige. De første to år af min tid var Europa nede og bunde, men så kom Europa med.Og det er ikke lige det, Helle har med sig nu. Vi kan ikke få gang i væksten, hvis folk ikke tror på fremtiden, siger Poul Nyrup Rasmussen.



Alvorlig situation
Jytte Andersen, der var arbejdsminister i Nyrups regering, siger også, at situationen er værre nu end dengang.

Som det er tilfældet med Mette Frederiksen i dag, så skulle Jytte Andersen også stå i spidsen for en markant forkortelse af dagpengeperioden.

Men hun peger på, at der er en verden til forskel på at forkorte dagpengeperioden til først syv år og siden fem år og så på at halvere den fra fire til to år, som regeringen gør nu.

- Temaerne er de samme nu som dengang. Men forudsætningerne er anderledes. Arbejdsløsheden var dobbelt så stor dengang, men alligevel sidder Mette Frederiksen med en langt større udfordring, når det gælder dagpengene. Langt flere risikerer at falde ud af systemet nu, fordi man har strammet så meget op, siger Jytte Andersen, der netop er fyldt 70 år, til altinget.dk.

- Dengang risikerede 2.000 personer at miste dagpengene, nu er det 20.000. Men situationen er ligeså alvorligt for den enkelte, uanset hvor mange der er tale om, siger Jytte Andersen.