DFs retsordfører Pia Adelsteen vil klage til Folketingets Præsidium over justitsminister Morten Bødskov, der som den eneste minister vil svare på spørgsmål om den omstridte offentlighedslov.

Dansk Folkepartis retsordfører Pia Adelsteen (DF) er uforstående over for justitsminister Morten Bødskovs (S) melding om, at han som den eneste minister vil svare på spørgsmål om den omstridte offentlighedslov til trods for at alle ministre er blevet bedt om at forholde sig til sagen på onsdag i Folketingssalen

»Det er fuldstændig urimeligt, at ikke også andre ministre vil fortælle, hvor de mangler det fortrolige rum i deres daglige arbejde,« siger Pia Adelsteen.

Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har stillet spørgsmål i sagen, fordi de mener, at forslaget til den nye offentlighedslov svækker de demokratiske principper.

De stillet samtlige ministre følgende spørgsmål:

»Vil ministeren nævne konkrete eksempler på, at den gældende lov om offentlighed i forvaltningen ikke i tilstrækkelig grad har givet ministeren et fortroligt rum at arbejde i som minister?«

Pia Adelsteen vil følge op, hvis ministrene ikke svarer.

»Hvis det virkelig viser sig, at Bødskov som eneste minister vil svare på spørgsmålet, vil jeg klage til præsidiet, da jeg ikke mener, at der er restriktioner på, hvilke spørgsmål vi må stille ministre, som jo alle berøres af loven og derfor også må have konkrete eksempler på, hvor de mangler det fortrolige rum,« siger hun.

Morten Bødskov forsvarede mandag beslutningen om at være alene om at forsvare den nye offentlighedslov.

»Jeg finder det rigtigst, at det er den minister, der har fremsat lovforslaget til en ny offentlighedslov, som - på regeringens vegne - besvarer de mange helt enslydende spørgsmål vedrørende lovforslaget. Det har jeg informeret Folketingets formand om mandag. Det er også i overensstemmelse med forretningsordenen for Folketinget.«

»Jeg har i øvrigt allerede besvaret et enslydende skriftligt spørgsmål. Her peger jeg på, at når vi diskuterer den såkaldte ministerbetjeningsregel, handler det ikke om konkrete eksempler, men om principper, ligesom jeg udførligt har redegjort for, hvorfor regeringen, Venstre og Konservative finder, at der er behov for et fortroligt rum,« skrev Morten Bødskov i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Den nye offentlighedslov, som regeringen, Venstre og de Konservative står bag, indeholder to omstridte paragraffer, 24 og 27, som undtager visse dokumenter mellem statslige myndigheder for aktindsigt. Dermed indskrænkes offentlighedens kontrol med magthaverne, lyder kritikken.