Torsdag skal Guldfireren ud og forsvare sit navn i en OL-finale, hvor alle besætningsmedlemmer nærmest er programmeret. For her er alle tanker på guld, kun guld, og intet andet

Så er det i dag fire års ulideligt fysisk og mentalt arbejde skal kulminere.

Klokken 13.10 dansk skal letvægtsfireren på vandet og jagte det OL-guld, der siden 1996 har limet sig fast til båden.

- Det er nu, det gælder, siger Eskild Ebbesen. Den 40-årige roer skal ud i sin femte OL-finale i træk, og denne gang bliver det med Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen og Jacob Barsøe i båden.

Men selvom der er skiftet ud på besætningen i forhold til OL i Beijing i 2008, så ændrer det intet ved kravet. Det drejer sig om guldet.

- Nu er vi der, hvor vi skal være. Der er ét løb tilbage, det er det her, vi har trænet for i flere år. Nu er det tid. Vi skal ikke tænke så meget over det, men bare fokusere på de punkter, vi har snakket om inden løbet. Gør vi det, så er vi også helt med fremme til sidst, siger OL-debutant Kasper Winther Jørgensen.

De 2000 meter på banen ved Eton Dorney lidt udenfor London bliver også de 2000 mest nervepirrende meter for alle danskerne, der håber på en fortsættelse af traditionen med Guldfireren.

Det duer ligesom ikke at få sølv, hvis navnet skal hænge ved. Sådan en tanke træffer selvfølgelig også besætningsmedlemmerne, det ligger ihvertfald i bådens DNA.

- Selvfølgelig bliver vi nervøse, når vi sidder der klar til at starte, og det skal man også være, ellers vil man det ikke nok, siger Jacob Barsøe.

Danskernes største konkurrenter blandt de fem andre både bliver briterne. De har i løbet af sæsonen gentagne gange gjort tilværelsen sur for Guldfireren. Samtidig fik den danske båd det heller ikke til at fungere optimalt i det indledende løb ved dette OL, så bekymringerne var begyndt at brede sig en smule.

Men med en solid præstation i tirsdagens semifinale, der endte med en førsteplads, så er troen helt tilbage hos Eskild Ebbensen, eller Guld-Eskild som han også med rette kan kaldes.

- Vi har mere i spurten, siger Ebbesen. Og det får han og de tre andre medlemmer også brug for i dag.