Et stort alkoholforbrug giver øget risiko for kræft i bl. a. mundhule, svælg, spiserør og lever, viser undersøgelse af godt 13.000 bryggeriarbejdere

Kræftsygdomme forkommer 39 pct. hyppigere hos mænd, der drikker mindst seks øl om dagen, end hos de gennemsnitlige danske mænd, viser en undersøgelse, som Center for Alkoholforskning ved Statens Institut for Folkesundhed har været med til at lave.

Især giver store mængder af alkohol stærkt forøget kræftrisiko i tunge, mundhule, svælg, spiserør, lever og strube, viser undersøgelsen, der omfatter godt 13.000 bryggeriarbejdere.

Bryggeriarbejderne i undersøgelsen var i perioden fra 1939 til 1963 ansat ved et bryggeri i mindst seks måneder. Deres overenskomst med Bryggeriforeningen gav dem ret til seks øl om dagen, hvilket resulterede i, at deres ølforbrug var fire gange højere, end hvad den gennemsnitlige mand drak i den samme periode.

Undersøgelsen, som også Institut for Epidemiologisk Kræftforskning og Kræftens Bekæmpelse har deltaget i, sammenligner med hjælp af oplysninger fra offentlige registre forekomsten af kræft hos bryggeriarbejderne med antallet af kræfttilfælde generelt hos mænd i samme alder og i samme periode.

Mens 3928 af bryggeriarbejderne udviklede kræft i perioden fra 1943 til 1999 ville antallet have ligget på 2836 tilfælde, hvis bryggeriarbejderne havde haft den samme kræftsygelighed som den mandlige befolkning generelt.

/ritzau/