Majestætens nære barndomsveninde, kammerdame Camilla Castenskiold, fortæller om sit liv tæt på Danmarks dronning.

Log ind på BT PLUS og læse hele interviewet med dronning Margrethes nære veninde gennem et helt liv. Du kan også læse den store fortælling om 7 øjeblikke, der forandrede Margrethes liv ... og tusindevis af andre artikler i PLUS-universet.


Her er diskretion en æressag.

I anledning af dronning Margrethes 75 års fødselsdag har majestætens nære barndomsveninde, kammerdame Camilla Castenskiold, valgt at fortælle om et liv tæt på Danmarks dronning.

Der er kun otte dage mellem de to. Hun er den ældste – født dagen før tyskerne 9. april 1940 besatte Danmark. I 65 år har de fulgtes ad. De har talt, diskuteret og af og til lukket op for det helt private.

Tuse Næs Vej snor sig gennem danske, grønne marker. Vinter er blevet til forår. En times kørsel fra København dukker det op, Hørbygaard Gods, nord for Holbæk Fjord. Siden 1748 har Castenskiold resideret her.

»I skal ind her,« lyder det slagfærdigt fra en anden dør. En spinkel kvinde med fine træk og levende øjne inviterer indenfor. Camilla Castenskiold giver hånd og viser vej ind i det renoverede forpagterhus, der nu danner rammen om hendes og manden Claus’ hjem. I dag er det sønnen Christian, der ejer hovedbygningerne.

At få lov til at høre Camilla Castenskiold fortælle, sker ikke hver dag. For i kongehuset er diskretion er en æressag.

»Det har ikke været passende, at jeg udtalte mig, da jeg var hofdame, fordi det var mit arbejde. Men nu er der en anledning til at se tilbage. Jeg tror, monarkiet fortsat vil have en betydning, fordi Danmark er en del af en større union. Tilhørsforholdet kan være splittet, men kongedømmet kan udgøre et symbol og være noget, danskerne kan holde fast i,« fortæller hun.

Den 8. april blev hun selv 75 år, og Dronningen fylder 75 på torsdag.

Camilla Castenskiold er en af de få personer, der har kendt landets regent helt privat gennem syv årtier. De gik i skole sammen. Deres ægtefæller kender hinanden, deres børn er venner, de kendte hinandens forældre. De har levet parallelle liv. Og anderledes tæt på Dronningen kom Camilla Castenskiold, da hun var hofdame i 10 år. Dronningens personlige ledsagerske. Siden er hun blevet æret med titlen kammerdame, som kun otte andre kvinder bærer.

Dronning Ingrid har taget dette billede af den rene pigeklasse fra N. Zahles Skole, da den var på besøg på Fredensborg Slot. Dronning Margrethe ses som nummer fem fra højre i forreste række.? Privatfoto.
Dronning Ingrid har taget dette billede af den rene pigeklasse fra N. Zahles Skole, da den var på besøg på Fredensborg Slot. Dronning Margrethe ses som nummer fem fra højre i forreste række.? Privatfoto.
Vis mere

Et stenkast fra Amalienborg

Som barn boede hun med sine forældre i en herskabslejlighed på Skt. Annæ Plads i indre København. Blot et stenkast fra Amalienborg. Det sidder endnu i hende, hvordan moderen blev nervøs, når hun hørte flyvemaskinerne med den dumpe lyd. Camilla Castenskiold var netop blevet født, da tyskerne besatte Danmark, og hendes første møde med livet var luftalarmen og en tur ned i kælderen.

Børnene traskede gennem Kongens Have for at komme i skole. De skulle gå. Det gjorde dronning Margrethe også – dengang som prinsesse – men altid fulgt af sin barnepige.

Sporvognen var ellers det ønskede transportmiddel for de unge piger, og biler var der ikke mange tilbage af efter krigen. Camilla Castenskiold husker, hvordan faderens bil var den eneste, der var parkeret på Skt. Annæ Plads.

»Kong Frederik og dronning Ingrid var utroligt søde ved os. Vi børn syntes, han var sjov – han kunne fortælle historier som ingen anden. Og det har Dronningen arvet,« siger den tidligere hofdame og fortsætter:

»Jeg kan huske, når vi var der til frokost. Den måde, kongen kunne genfortælle, hvad der var sket til diverse arrangementer. Han kunne mime - og havde han set en brandmand gøre et eller andet, kunne han gøre det helt magen til. Til tider fangede han lige en situation, det var så sjovt for os børn, og selv dronning Ingrid kunne ikke lade være med at le,« siger Camilla Castenskiold og sætter de brune damesko i gulvet, mens hun slår en latter op og mindes, hvordan veninderne blev inviteret med op på Fredensborg for at bo og komme med til den musikinteresserede konges koncerter.

Dengang var der en anden afstand til andres forældre. Selvom Camilla Castenskiold ikke selv følte det som en afstand, har hun med alderen indset, at der var en form for afstand. Hun så kong Frederik som en kærlig og sjov far, men dengang kravlede børnene ikke rundt på alle, der var søde ved dem, som man kan se dem gøre i dag.

Principper og traditioner

»Der er et klart brud med den tid, fordi vi var sidste årgang inden ungdomsoprøret. Tænkemåden og væremåden var en anden. Vi kom fra kærlige hjem og følte ikke en voldsom autoritet – og vi havde ikke trang til at vælte de autoriteter, der var. Vi er nok den sidste generation, som har taget vare på nogle andre principper og traditioner,« fortæller hun.

Camilla Castenskiold har kendt Dronningen, siden hun begyndte i tredje klasse på N. Zahles Skole i København, og de er stadig fem veninder fra klassen, der holder sammen.

»Som barn siger man bare ’nåh ja’, når man skal gå i skole med en prinsesse. Men jeg husker, hvordan vi sad i den store sal og hørte i radioen, at prinsessen skulle være dronning. Hun var der ikke selv den dag, fordi hun var på Christiansborg med sin far. Vi tænkte ikke nærmere over betydningen dengang, men vi glemmer det aldrig,« siger Camilla Castenskiold om den dag i 1953, hvor tronfølgeloven blev lavet om, og grundloven blev ændret.

Veninderne var dus med prinsessen. Og er det stadig med Dronningen, når ikke de er til officielle arrangementer, hvor de også nejer ligesom alle andre.

»Vi havde meget sammen dengang. Nogle af os boede hos hinanden i perioder, mens Dronningen kun var på besøg, og vi kendte hinandens forældre. Vi talte aldrig om, at hun var prinsesse. Det var sådan, det var. Når hun var hjemme ved os andre, blev hun hentet af en nurse. Vi andre tog selv hjem. Det var den store forskel,« siger barndomsveninden.

Blot 21 år gammel blev Camilla Castenskiold gift med Claus Christian Castenskiold. Før vielsen hed hun Crone. En ung kronprinsesse Margrethe var selvfølgelig også gæst ved brylluppet.
Blot 21 år gammel blev Camilla Castenskiold gift med Claus Christian Castenskiold. Før vielsen hed hun Crone. En ung kronprinsesse Margrethe var selvfølgelig også gæst ved brylluppet.
Vis mere

Klassisk stil

Man føler sig også næsten i royale rammer, når man træder ind i Castenskiolds hjem. Huset emmer af ro med en klassisk stil. Det store, grønne tæppe i hallen og de sirligt placerede stole med et smukt maleri i midten. Sådan bliver man mødt, når man træder ind ad døren. Og kigger man ud gennem et af husets mange vinduer, går der fasaner rundt på græsset i haven, og der er marker, så langt øjet rækker. På glasbordet foran os ligger velplacerede bøger sammen med en australsk avis.

Kun fire år efter ungdomsoprøret døde kong Frederik, og dronning Margrethe blev Danmarks nye regent. Et halvt år tidligere døde Camilla Castenskiolds far – endnu en erfaring fra den periode, veninderne har til fælles.

Men barndomsveninden mener ikke, Dronningen skabte en ny tid med det samme, men at hun snarere forsøgte at bevare traditionerne, mens hun fortolkede dem moderne.

I 1997 gjorde Dronningen det muligt for kvinder at blive kammerdame. Før var de kammerherreinder – gift med en kammerherre, men Dronningen mente, at kvinder kunne selv. Ligesom hun har ladet kvindelige godsejere blive hofjægermestre.

»Hun har ændret tingene på sin egen måde. Jeg tror, hun har tænkt over, hvordan man følger med tiden og stadig holder på institutionen. Der er mange kvinder, der er kommet på arbejdsmarkedet, og Danmark har – under en kvindelig regent – bevæget sig i en ny retning,« siger Camilla Castenskiold.

Veninderne skiltes i 15 års alderen, da Dronningen tog til England, og Camilla Castenskiold begyndte på Roskilde Katedralskole, fordi forældrene flyttede. Langsomt blev venindegruppen gift og blev mere spredt. Men de tætte bånd fra barndommen og de fælles referencer gav et livslangt og stærkt venskab. Og Dronningen og prinsgemalen har også været på besøg i Queensland i Australien, hvor Castenskiold-familien gennem 27 år ejede en farm.

Det lange, tætte skolevenskab er en kontrast til Camilla Castenskiolds tre år yngre søster, der også gik på N. Zahles Skole. Hun har ingen venner tilbage fra tiden på skolen ved Nørrevold.

En god veninde

»Mit venskab til Dronningen har betydet en personlig glæde, fordi hun er et dejligt, sjovt, interessant og interesseret menneske at være tæt på. Og som hofdame så jeg tingene på en helt anden måde. Jeg har været heldig at have en god veninde, men tilfældigheden forsvandt, da hun spurgte, om jeg ville være hofdame,« siger hun og virker nærmest imponeret af Dronningens energi:

»Vi havde været til begravelse i England, til frokost på Buckingham Palace og havde haft en rigtig lang dag. Jeg glædede mig efterhånden til at komme hjem, slå benene op og læse avisen. Og så hørte jeg pludselig ved siden af mig: ’Ved du hvad, Camilla, hvis vi lige styrter ud i bilen, kører som lyn og torden til Fredensborg, klæder hurtigt om, så kan vi nå at være i Det Kongelige Teater kl. 20’,« fortæller barndomsveninden med et smil og næsten sved på panden, mens hun slår fingeren mod sit ur.

Gennem 10 år var Dronningens barndomsveninde hofdame – den personlige ledsagerske. Dronningen har fire hofdamer, som har hver sin ’sæson’ på året. Camilla Castenskiold stod ved Dronningens side til alle arrangementer fra 1. april til et stykke ind i august hvert år.
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Gennem 10 år var Dronningens barndomsveninde hofdame – den personlige ledsagerske. Dronningen har fire hofdamer, som har hver sin ’sæson’ på året. Camilla Castenskiold stod ved Dronningens side til alle arrangementer fra 1. april til et stykke ind i august hvert år. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Vidunderlige stunder i Trend

I 2011 stoppede hun som hofdame efter 10 år - en tid, der gav mange gode oplevelser og rejser med majestæten. I dag bliver det til mindre, men indimellem er veninderne heldige at få lov til at mødes med Dronningen på jagtejendommen i Trend i Nordjylland.

»Det er dage, hvor vi går og småsnakker. Det er så trygt, og vi gamle veninder har det så dejligt,« siger hun.

Selvom Camilla Castenskiold har haft sin gang i de royale kredse, er det en hjemlig hygge, man bliver mødt med som gæst i hjemmet i Holbæk.

»Farvel,« får vi elegant med på vejen, da vi forlader den hvide forpagterbolig.

Camilla Castenskiold, tidligere hofdame og nu kammerdame. Men mest af alt har hun været Dronningens nære veninde.
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Camilla Castenskiold, tidligere hofdame og nu kammerdame. Men mest af alt har hun været Dronningens nære veninde. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

En elegant Camilla Castenskiold i den ene af hjemmets tre stuer.Foto: Sophia Juliane Lydolph
En elegant Camilla Castenskiold i den ene af hjemmets tre stuer.Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere