Mænd går stadig rundt med hulemandshjerner, der konstant hopper rundt mellem forskellige frække scenarier og stillinger , hver gang de møder en fra det modsatte køn.

Den påstand har de fleste mænd formentlig hørt mange gange, og nu har Karl Ove Knausgård givet ny ilt til den debat.

Den norske forfatter har skabt sig en yderst succesfuld karriere på hudløst ærligt at blotlægge sine inderste tanker og handlinger fx. i den fremragende 'Min Kamp'. Og i et svensk radioprogram fortalte han for nylig om, hvordan der var gået et sus gennem publikum, da han i sommer havde sagt følgende:

”Alle mænd, som møder en kvinder, tænker på, hvordan det er at være i seng med hende. Det er næsten det første, de tænker på.”

Den udtalelse skabte overskrifter og debat i Sverige, og også herhjemme er det diskuteret flittigt på de sociale medier. Den danske skribent og radiovært Torben Sangild er irriteret over Knausgårds bekendelse.

”Knausgård laver den klassiske fejlslutning, at alle er ligesom ham selv. Hvis jeg har det sådan, så har alle mænd det sådan. Grunden til, at det irriterer mig, er, at mange myter om kønnene opstår, fordi folk generaliserer ud fra, hvordan de selv har det. Problemet er, at han bekræfter den myte, om mænd kun går rundt og tænker på sex hele tiden, hvilket er empirisk forkert. For så ville vi aldrig få noget gjort eller have fornuftige samtaler.”

Det er især ærgerligt, mener Torben Sangild, da det samtidigt er med til at fasthold et stereotypt billede af kvinder som bly violer, som mændene skal plukke med deres aggressive seksualitet.

”Det er ikke engang sikkert, at mænd tænker mere på sex end kvinder. De er præcist lige så erotiske væsener, som vi er. Det er et forsøg på at være enorm ærlig, men jeg synes bare, det er firkantet.”

Et andet eksempel på et firkantet mandesyn, stod den konservative Rasmus Jarlov for med denne status på Facebook, mener Torben Sangild.

Et klassisk eksempler på, hvordan mænd skærer andre mænd over én kedelig kam, siger Torben Sangild.

”Vi er faktisk nogle mænd, der tænder på intelligente og kreative og seje kvinder. For nogle mænd er det faktisk også en faktor, der spiller med i, hvem vi forelsker os i.”

Selv om mange mænd ikke ønsker at sætte sig i bås som omvandrende sexgalninger, kan de være drevet af noget biologisk. Men hjerneforsker Jon Sigurd Wegener giver ikke meget for Knausgårds teori.

”Det korte svar er nej, vi tænker ikke altid på kvinder i seksuel sammenhæng, når vi møder dem første gang. Det gør vi nok nogle gange, men det er selvfølgelig en forudsætning, at man synes, at de er attraktive,” forklarer han.

Når vi bliver tiltrukket, sker det helt ubevidst. Og det er først bagefter, at vi kan efterrationalisere os frem til en forklaring på hvorfor. Inden for et sekund har vi allerede et følelsesmæssigt indtryk af personen.

”Hvis du spørger mig, hvorfor jeg er tiltrukket af min kæreste, kan jeg komme med en masse bud, men det er kun gætterier. Det er en følelse, der opstår i kroppen, som jeg ikke har nogen kontrol over.”

Og det er måske det eneste argument, der bakker op om Knausgård-teorien; At det hele foregår ubevidst?

”Det vil jeg medgive, men det er stadig at trække den for langt, at det skulle omhandle alle kvinder. Det ville jeg stille store spørgsmålstegn ved. Så skulle det omfatte ens mor og andre medlemmer af familien. Det er jo absurd,” siger Jon Sigurd Wegener.

Tidligere på året beskrev det amerikanske magasin The Atlantic en undersøgelse, der netop havde til formål at finde ud af, hvor ofte vi egentlig tænker på sex. Her satte de sig for at undersøge en af de mest sejlivede myter, når det gælder mænd og sex.

Journalisten ville undersøge, om det virkelig kunne være rigtigt, at vi mænd tænker på sex hvert syvende sekund, som man ofte hører. Hvis det skulle rigtigt, ville det løbe op i 7.200 gange i døgnet. Og det er da heller ikke rigtigt, skriver magasinet og refererer til en undersøgelse på Ohio University, der viser, at mænd i gennemsnit tænker 19 gange i døgnet på sex (mere end kvinder, der ca. tænker på sex 10 gange).

Men selv den undersøgelse kan ikke siges med nøjagtighed at være retvisende for vores tankemønster, da selve det, at man beder personerne om at registrere deres sex-tanker, kan føre til øget aktivitet.

Spørger man psykolog Finn Korsaa, der har skrevet flere bøger om manderoller og deres seksualitet, mener han også, at det er umuligt at være så kontant som den norske forfatter Karl Ove Knausgård.

”Hvordan skal man nogensinde kunne udtale sig på alle mænds vegne. Jeg er sikker på, at nogle gør det, men jeg er på den anden side også helt sikker på, at der er nogle, der ikke gør det.”

Han mener, at vi generelt snakker for meget om sex og gør for lidt ved det.

”Vi snakker sexlivet sønder og sammen. Der er ting i det erotiske liv, man ikke skal snakke om, for det er det alt for sart til. Man skal være forsigtig med, hvordan man snakker om det. Vi skulle hellere dyrke noget mere.”

Artiklen er oprindeligt bragt af Euroman

LÆS OGSÅ: Tinder-eksperimentet: "Alt ved situationen var akavet. Det syntes hun jo også"

LÆS OGSÅ: Sådan skydes en sexscene i en Hollywood-film

LÆS OGSÅ: Keira Knightley nøgen i protest mod photoshop