Mere end hver tredje unge dansker har begivet sig ud på vejene med en chauffør med promiller i blodet. Det er tabu at påpege, at berusede bilister ikke bør køre bil, vurderer ekspert.

Forfesten har været god, og nu skal selskabet videre i byen. I bil - også selv om chaufføren ikke er helt ædru. Det er scenarier som dette, som mere end hver tredje unge dansker har oplevet.

37 procent af unge mellem 18 og 24 år og 22 procent af de 25-30-årige har inden for det seneste år kørt med en chauffør, de vurderede, var for fuld til at køre. Det viser en undersøgelse, som Epinion har udført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, skriver metroXpress.- Selv om spritkørsel er en af de mest uaccepterede lovovertrædelser i befolkningen, så kører de unge med fulde chauffører alt for ofte. Vi ved, at mange tænker, at de bør sige noget, men lader være, fordi de ikke tør. Det er pinligt og svært at påpege noget negativt, når stemningen er høj. Derfor undlader mange at sige noget. Næsten ligeså mange fortryder deres stille accept bagefter, siger specialkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.Hun er ikke overrasket over, at det især er de unge, der har kørt med en fuld chauffør. De kommer nemlig oftere i en situation, hvor en fest skal fra a til b.- Det er også oftere kvinder, der oplever at køre med en fuld chauffør, og det er formentlig, fordi det oftere er manden, der kører bilen, siger Pernille Ehlers.Jakob Demant fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet har i flere år forsket i unge og deres misbrugs- og alkoholvaner. Han mener, problemet er, at alkohol og andre rusmidler er så stor en del af fællesskabet i Danmark.- Derfor er det også tabu at tale om de negative konsekvenser ved alkohol. Vi tænker aldrig på, hvordan vores alkoholforbrug har negative konsekvenser for andre, forklarer han i metroXpress.

Han opfordrer til, at danskerne får taget hul på snakken om både de positive og negative aspekter ved alkohol.BNB