Flere tror måske, at burgere og sodavand er de største kilder til fedtindtag i hverdagen, men faktisk er mere almindelige varer langt værre.

. En ostemad og et glas mælk til morgenmad, og så en steak med fedtkant, der simrer på panden i en klat smør til aftensmad.

Ser man på danskernes hverdagskost, er de store fedtsyndere helt almindelige varer i køleskabet. Det fortæller Agnes N. Pedersen, som er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet.

- Man skal især være opmærksom på det mættede fedt, og det kommer i danskernes kost mest fra fedtstoffer som eksempelvis smør, mejeriprodukter som mælk og ost og kød, siger hun.

Faktisk spiser vi cirka 50 procent mere mættet fedt, end vi burde, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Og det kan have nogle alvorlige konsekvenser, fortæller Karina Kyhn Andersen, som er mad- og måltidskonsulent ved Kost & Ernæringsforbundet.

- Vi spiser rigeligt med smør og andre mættede fedtsyrer, og det mistænker vi for at være en af årsagerne til livsstilssygdomme. Og hvis der ikke er balance mellem den mad, vi indtager, og fysisk aktivitet, sætter fedtet sig på sidebenene, siger Karina Kyhn Andersen.

Hun forklarer, at fedt giver næsten dobbelt så meget energi som kulhydrater og protein.

Det vil sige, at fedtholdig mad ikke fylder så meget i maven, og derfor kan du let komme til at spise mere.

Så i stedet for at fylde indkøbskurv og mave med mættede fedtsyrer skal du spise umættede fedtsyrer.

Det kan eksempelvis være at skifte smørret ud med rapsolie og sødmælken ud med minimælk.

Som tommelfingerregel kan man genkende umættet fedt ved, at det typisk er flydende eller blødt ved stuetemperatur. Det gælder eksempelvis olier, flydende margarine og bløde margariner.

Mættet fedt som smør er hårdt ved stuetemperatur.

- Blandingsprodukter som Kærgården, har dog, selv om det er blødt, stadig mange mættede fedtsyrer, siger Agnes N. Pedersen.

Har man ikke lyst til at skifte den fuldfede ost ud med et magert alternativ, så kan man tænke mere bevidst over, hvor ofte og hvor meget man spiser, siger seniorrådgiveren.

Men de fede varer kan være svære at lægge på hylden eller skære ned på.

- Fedt smager bare rigtig godt. Smør på nybagt brød og gode oste og chips smager himmelsk, og det skal man selvfølgelig også spise, men det handler om balance. Så vil man nyde disse fødevarer, anbefales det, at man også er mere fysisk aktiv, siger Karina Kyhn Andersen.

Begge eksperter anbefaler de fedtreducerede alternativer. Men selv om mange af de sundere alternativer smager lige så godt som de usunde, skal man dog ikke tro, at man altid får samme smag, påpeger de.

 

Fakta: Her er de fire største fedtsyndere:

- Smør: Alternativet er olivenolie eller rapsolie

- Ost med høj fedtprocent: Alternativet er mager ost eller et mindre forbrug af den fede ost

- Komælk, for eksempel sødmælk: Alternativet er komælk med mindre mættet fedt som minimælk eller skummetmælk

- Kød: Alternativet er kød med mindre fedtprocent

Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Kost- og Ernæringsforbundet

 

/ritzau/FOKUS