Mange testamenterer deres krop til videnskaben, fordi de gerne vil gøre nytte, før de skal herfra, og det indebærer, at der kan gå et år til halvandet efter dødsfaldet til den endelige bisættelse.

Alle, der er over 18 år og danske statsborgere, kan ligesom sømanden Per Flindt testamentere deres krop til videnskaben.

-Det er en donationsordning, der er rigtig god og nødvendig for undervisning og forskning, og der er helt klare etiske retningslinier for, hvordan vi gør, - siger lektor Peter Holm-Nielsen fra Anatomi, Institut for Biomedicin, Århus Universitet, der er et af tre donationscentre i landet, som man kan donere sin krop til. De to andre er Odense og København.

-Før man tænker på at donere sin krop, tager man kontakt til instituttet, hvor vi orienterer om, hvad det indebærer, og hvad der ordnes og ikke ordnes samt hvilke eventuelle udgifter, der er forbundet med at donere sin krop til videnskaben.

Vi opfordrer også den pågældende til at orientere de pårørende om, hvad det indebærer, så alle er klar over forløbet, og hvad der er den afdødes sidste ønske, forklarer Peter Holm-Nielsen.

Århus opretter vi ca. 300 donor-testamenter om året. Der går mellem 1 år til halvandet, inden den endelige begravelse kan finde sted, bl.a. fordi balsamering af donorerne tager tid.

Jeg kan godt forstå, at det kan føles underligt at sige farvel halvandet år efter dødsfaldet, men det bør ikke komme som nogen overraskelse for de pårørende, forklarer Peter Holm-Nielsen.

De fleste, der opretter donationstestamenter, giver udtryk for, at de gerne vil gøre noget nytte, før de skal helt herfra.

Når man donerer sin krop til lægevidenskaben, transporteres man ind til instituttet via en bedemand. Man kan vælge at holde en højtidelighed inden. Det kan man skrive i sit donationstestamente.

Langt de fleste donorer anvendes i undervisningen af kommende læger eller speciallæger, bl.a. i operationsteknikker og øvelser.Vi foranstalter kremering bagefter og transport af urnen til familien eller til den kirkegård, hvor man ønsker, urnen skal sættes ned, siger Peter Holm-Nielsen