Han har en pris på sit hoved. Må maksimalt gå udenfor én gang om dagen. Kommer aldrig til at vende tilbage til sit hjem.

Men intet af det får den svenske Muhammedtegner Lars Vilks til at knække eller bede om undskyld.

»Man kan roligt sige, at det er blevet et nyt liv for mit vedkommende. Men jeg kan ikke gå ud og sige, at jeg har lavet en fejl,« siger Lars Vilks til bt.dk.

Den 68-årige satiretegner har, siden han i 2007 fik publiceret en tegning af profeten Muhammed som »rundkørselshund«, måttet leve med dødstrusler og er to gange blevet udsat for mordforsøg, ligesom han er havnet på A-Qaedas dødsliste.

Læs også:

Derfor har han været omgivet af sikkerhedsvagter døgnet rundt, måtte vare hvert et skridt.

Men hans besøg i Danmark for en måned siden, spidsede alt til.

For hverken han selv eller sikkerhedstjenester på begge sider af sundet var i tvivl om, at det brutale terrorangreb - som endte med at koste to uskyldige livet og såre seks betjente og sikkerhedsvagter - var fremprovokeret af netop Lars Vilks og hans besøg i København.

Læs også:

Og derfor er alt forandret for Lars Vilks, som bor i Skåne.

»At vide, at jeg aldrig mere kan vende tilbage til mit hjem, at jeg har været på farten den sidste måned, flyttet fra sted til sted, det bliver jo et noget anderledes liv, end man er vant til.

Heldigvis har jeg mit arbejde, som jeg får tiden til at gå med. Men det er klart, at det er meget anderledes,« siger han uden fortrydelse i stemmen.

Og til spørgsmålet om det har været det hele værd, ser han endnu mere stålsat ud.

»Når man som jeg er vokset op med kunsten, ved man, at der er en risiko, at der kan ske ting og sager, som man ikke havde tænkt sig. Og dem mener jeg, at må man stå op for. Jeg kan ikke sige, at det jeg har gjort, er en fejl,« siger Lars Vilks videre.

I går var han tilbage i København under massivt sikkerhedsopbud. Denne gang for at modtage en pris. Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris.

Læs også:

En pris han var meget beæret over at modtage.

»Mange mener, at det er mig, der er problemet. Der findes så mange stemmer, som mener, at jeg ikke skulle have gjort, som jeg gjorde, at jeg burde have vist respekt og forstået, at jeg med min tegning ville sætte andre menneskers liv på spil. Det er ikke problemfrit, at stå op for ytringsfriheden. Og derfor er et det ganske hyggeligt, at få en pris for det,« siger Lars Vilks, som trods sin høje alder ikke har planer om at lade sig pensionere fra kunsten og ytringsfriheden.

»Jeg har i hvert fald planlagt mit liv frem til 2030,« smiler han.

»Alvor er den enfoldiges skjold, lyder et af mine ordsprog. Og jeg har en distance til det, der sker. Har et optimistisk syn på livet. Vi lever jo bare en gang, så derfor må vi spille vores roller så godt, som vi kan.«