Antallet af blodpropper med døden til følge er mere end halveret, og samtidig er risikoen for at blive ramt af en blodprop også faldet over de seneste 25 år, viser en ny undersøgelse.

Det sker oftere end tidligere, at danskere, der falder om med en blodprop i hjertet, overlever. Det seneste 25 år er antallet af dødelige møder med blodpropper mere end halveret, og risikoen for at få én er faldet markant, skriver Politiken.

Det er en ny, omfattende undersøgelse på området, de viser resultatet.

- Helt generelt ser vi en positiv udvikling over en lang periode, hvor blodpropper er blevet et langt mindre problem. Færre dør af det, færre får en, og langt flere lever videre efter at have haft en blodprop, siger professor og overlæge, dr.med. Henrik Toft Sørensen ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Han er manden bag den nye undersøgelse, som omfatter en kvart million danskere, som er blevet ramt af en blodprop for første gang inden for de seneste 25 år. Den er blevet offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Ifølge undersøgelsen har blodpropper i hjertet har tidligere være årsagen til, at mange mistede livet.

Mellem 1984 og 1988 døde 18.000 danskere, hvilket svarer til 3.600 dødsfald årligt. af en blodprop inden for en måned efter, at de var blevet ramt af den. Det samme måling mellem 2004 og 2008 viste, at tallet var faldet til 6.000 eller bare 1.200 årligt.

Den nedbragte dødelighed skyldes en blanding af flere forandringer over lang tid.

- Levevilkårene er blevet bedre i Danmark. Samtidig er vi blevet bedre til at forebygge hjertesygdomme som blodpropper, blandt andet ved at langt færre ryger i dag, og flere spiser sundere. Og så er behandlingen af blodpropper blevet langt mere effektiv, når blodpropperne opstår, siger Henrik Toft Sørensen til Politiken.