Lovende resultater med ny metode til rensning af hospitalernes spildevand giver også håb om eksport-succes.

Danske forskere har udviklet en rensemetode, som minimerer de miljømæssige skader, når der trækkes ud i toiletterne på de danske hospitaler.

Den proces sender cellegifte fra kræftbehandling, radioaktive stoffer og andre lægemiddelrester ud i miljøet, fordi de kommunale renseanlæg ikke opfanger alle de kemikalier og giftstoffer, som hospitalerne skyller ud.

Ifølge Politiken står Lynettefællesskabet, Danmarks største center for spildevand, bag den ny rensemetode sammen med Naturstyrelsen, Grundfos og forskningsinstitutionen DHI.

Metoden bruger ozon og aktiv kulbehandling til at efterrense spildevandet for resterne af lægemidler ved selve kilden, altså på hospitalerne.

- Resultaterne er bedre, end vi havde ventet, siger Torben Knudsen, direktør i Lynetten.

Aktørerne bag den ny metode venter ligesom brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, at den højt udviklede danske ekspertise inden for rensningen af hospitalernes spildevand også rummer muligheder på eksportmarkederne. Det ventes nemlig, at de fleste udviklede lande om få år vil stille krav om rensning.

- Så vil de lande, som først har udviklet teknologien, kunne score gevinsten i form af arbejdspladser og eksport, siger Jørn Jespersen, direktør i Dansk Miljøteknologi.

De nærmeste år vil der blive investeret over 40 milliarder kroner i nye danske sygehuse og ombygninger af de eksisterende.

Det ligner umiddelbart en oplagt lejlighed til at afprøve og justere rensemetoden, men hidtil har aktørerne ikke oplevet nogen interesse fra regionerne.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) understreger, at det er regionernes beslutning, hvilken teknologi der anvendes til rensning af sygehusenes spildevand.

Ministeren opfordrer til, at rensningen tænkes ind i de kommende byggerier, så hospitalerne lever op til de krav, som miljømyndighederne stiller.



/ritzau/