Først blev tre havørne forgiftet, og nu er en havørneunge blevet beskudt. Nogen er tilsyneladende ude efter de fynske- og langelandske Havørne, og det bekymrer ornitologer.

Forfærdeligt og foruroligende.

Sådan lyder ordene fra Dansk Ornitologisk Forening, der i disse dage oplever et sandt ornitologisk mareridt. For fjerde gang inden for et års tid er en havørn tilsyneladende forsøgt dræbt. Det viser nogle billeder, der blev taget fredag den 1. juli. 

På billederne kan man tydeligt se, at ungen, der er én ud af to havørneunger på Sydlangeland, har skader på sine vinger - og ifølge ornitolog Ole Goldschmidt er der ingen tvivl om, hvad der er sket: 

- Det, man kan konstatere ud fra billederne er, at den er blevet beskudt. Man kan se det på fjerene, hvor en mangler og to er knækket, siger Ole Goldschmidt, der selv bor på Langeland. 

Beskydningen af den lille havørneunge sker efter, at de fynske og langelandske havørne gennem et års tid har været hårdt plaget af mærkelige dødsfald. Blandt andet blev to havørne i Odense fundet forgiftet i 2010, mens en anden ung havørn på Langeland blev fundet forgiftet i foråret. 

De mange episoder leder tankerne hen på, at nogle forsøger at skade havørnene med vilje. Og det vækker harme hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF): 

- Det er da forfærdeligt, hvis der er nogen, der har skudt efter ungen, siger Lennart Pedersen, der er projektleder på Projekt Ørn hos DOF. Han kan med 99 procents sikkerhed fastslå, at de skader, som ørnen har pådraget sig på vingerne, kommer fra skud.

Skyderi anmeldt til politiet
Ole Goldschmidt er også forfærdet over, at nogen kan finde på at skyde på de fredede rovfugle. Han glæder sig derfor over, at nogle personer fra Langeland sammen med DOF har  anmeldt episoden til politiet.

- Havørnen er totalt fredet, og det betyder, at man ikke må forfølge eller skyde dem på nogen måde. Så når nogen gør det, så skal sagen politianmeldes, siger ornitologen og tilføjer, at det det kan ende med, at de fredede havørne bliver udryddet.

-  Det kan jo betyde, at ørnene forsvinder som ynglefugle, som de gjorde i slutningen af 1800-tallet. Det her handler om mangfoldigheden i dansk natur, hvor vi har et fælles ansvar overfor naturen.

Hos Dansk Ornitologisk Forening er man bekymret for, at man ikke har gjort nok for at oplyse om vigtigheden af de fredede fugle.

- Vi har gjort meget for at oplyse om, hvor stor en berigelse havørne er for den danske natur, og hvor godt det er, at vi har fået havørne til at yngle i Danmark igen. Det er jo en succeshistorie uden lige. Men det kan være, vi skal blive bedre til at fortælle befolkningen, at vi skal passe på fuglene, siger Lennert Pedersen og tilføjer, at der ikke er nogen grund til at være bange for havørnene.

- De spiser kun ådsler og fisk, siger han.

Jægerforbund tager afstand
Hos Danmarks Jægerforbund har man også hørt om skyderiet. Kredsformanden for Fyn, Arne Greve, håber ikke, at det er en jæger, der har skudt efter fugleungen.

- Jeg tager på det kraftigste afstand fra sådan noget. Det er absolut ikke noget, som jeg synes er i orden. Og det er dybt bekymrende, hvis det er en jæger, der har gjort det. Det er katastrofalt, hvis man gør sådan noget, siger kredsformanden.

Han afviser desuden, at en jæger ved en fejl kan være kommet til at skyde ungen.

- Hvis ikke man kan se forskel på en havørn og noget andet, så trænger man enten til briller eller også skal man stoppe som jæger, siger Arne Greve.

Ifølge Arne Greve kan man blive ekskluderet fra Danmarks Jægerforbund, hvis man skyder efter rovfugle og derved ikke overholder jagtloven.

Tip B.T. på 1929@bt.dk, hvis du ved noget om skyderiet mod havørneungen.