På listen over de ti hurtigste tider på 100 meter er halvdelen af dem sat af atleter, der er testet positiv for doping. Sporten kan være på vej til at miste sin magi, mener forfatter.

Det sprang som en bombe for atletiksporten, da det i weekenden kom frem, at seks topatleter er røget i dopingfælden. Blandt de seks er de to sprintere Tyson Gay og Asafa Powell, og med dem på den sorte liste viser der sig en kedelig statistik for kongedisciplinen inden for atletik, 100 meter.

Halvdelen af verdens ti hurtigste mænd er blevet testet positive for brug af doping. Det ser trist ud, mener landstræneren for de danske sprintere, Mikkel Larsen:

- Det er jo ikke så kønt. Der hænger et blakket ry over sporten, og det gør ikke ryet bedre, at der kommer sager med en række af vores rigtig topnavne, siger han, men påpeger samtidig, at det ikke ser så voldsomt ud som man kunne tro.

- Man skal tage det lidt med et gran salt, for der er nogle på listen, der ikke er helt klassiske dopingsager, men det undskylder jo ikke, at det ikke ser så pænt ud, siger han.

På listen er blandt andet den jamaicanske sprinter Yohan Blake, der sidste år satte verdens andenhurtigste tid med 9,69. Han blev i 2009 involveret i en dopingsag sammen med to andre løbere, men blev efterfølgende frikendt.

- Mange af dem, der er på listen, er dømt for de såkaldte stimulanser, der ryger lidt af og på listerne, og som typisk giver tre eller seks måneders karantæne. Det er de samme stoffer som Powell og de andre er involveret i, siger han.

Forfatter Rasmus Ankersen har besøgt de jamaicanske sprintere på Jamaica og skrevet bogen 'Guldminerne' om blandt andet den jamaicanske succes på den røde løbebane. Han mener, at sporten kan miste sin magi, hvis det viser sig, at de stoffer, de har taget er præstationsfremmende.

- Nu skal vi lige have afklaret, hvad det er, de rent faktisk har taget, men hvis det er præstationsfremmende midler, så er det måske endnu en myte, der faldt. Forestillingen om, at når vi ser OL, så ser vi rene atleter, der er kommet dertil på hårdt arbejde, den falder, siger han, og sammenligner det lidt med cykelsportens dopingskandaler sidst i 1990'erne.

- Jeg mener, at atletiksporten er lige så inficeret som cykelsporten. Man har bare ikke haft de samme testværktøjer. Jeg kunne sagtens se atletiksporten gå gennem det samme som cykelsporten er gået igennem, siger han.

Helt så galt mener Mikkel Larsen ikke, at det står til. Han mener, at atletiksporten er blevet meget bedre til at teste atleterne, og at sporten har haft sine dopingskandaler før cykelsporten.

- Problemet er ikke så stort som i cykelsport lige nu. Det har været et større problem tidligere. Hvis vi går en 15-20 år tilbage, da dopingbekæmpelsen ikke var oppe og køre, og der var statsfinansieret doping i flere lande. Der har været Balco-skandalen, hele østblokken og kineserne, så der har været masser af fokus på det, siger han.

Mændenes Top 10
9,58 - Usain Bolt (JAM) 2009

9,69 - Tyson Gay (USA) 2009 - Testet positiv

9,69 - Yohan Blake (JAM) 2012 - Testet positiv

9,72 - Asafa Powell (JAM) 2008 - Testet positiv

9,78 - Nesta Carter (JAM) 2010

9,79 - Maurice Greene (USA) 1999

9,79 - Justin Gatlin (USA) 2012 - Testet positiv

9,80 - Steve Mullings (JAM) 2011 - Testet positiv

9,84 - Donovan Bailey (CAN) 1996

9,84 - Bruny Surin (CAN) 1999