Det sydafrikanske terrorhorn er ikke bare ekstremt irriterende, det udgør også en helbredsrisiko.

- Vuvuzelaer kan sprede influenza-virus og forkølelse i stor skala. Der åndes rigtigt meget gennem hornet og det er meget værre end hvis folk råber eller hoster kraftigt, konkluderer den britiske læge Ruth McNerney fra London School of Hygiene and Tropical Medicine overfor Associated Press.

Hun har rent faktisk studeret helbredsrisikoen i terrorhornets potentielt farlige udblæsning ved hjælp af otte forsøgspersoner, der har blæst i vuvuzelaer i et stykke tid.

- Det viste sig, at der dannes bittesmå partikler, der kan indeholde influenza- og forkølelsesbakterier. De er modstandsdygtige nok til at hænge i luften (på stadion) i timevis, og kan trænge ind i andre menneskers luftveje, siger Ruth McNerney til AP.

Vuvuzelaen, der har været en pest særligt for europæiske fodboldfans, fordi den drukner alle andre lyde fra fodboldkampene, fra tilhængernes traditionelle slagsange til spillernes indbyrdes kommunikation på banen, blæser med en styrke på hele 127 decibel. 

Til sammenligning har både en tromme og en kædesav en lavere decibel-styrke, og en dommerfløjtes maksimale DB er 121.

De 127 decibel skal så lige ganges med det tusindtallige antal terrorhorn, som de støjglade tilhængere blæser i konstant, i de mere end to timer publikum opholder sig på Sydafrikas gigantiske stadions.

- Hvis man bliver udsat for mere end 100 decibel, kan man få høreskade indenfor 15 minutter, sagde en talsmand for høreapparat-firmaet Phonak ved en pressekonference for et par dage siden, da de afslørede, at deres tests havde målt vuvuzelaen til de skræmmende 127 DB.

Også flere VM-spillere har klaget over, at vuvuzelaen gør det umuligt for spillerne at kommunikere med hinanden. Det gælder blandt andet Portugals Cristiano Ronaldo og Spaniens midtbanespæiller Xabi Alonso.

Men FIFAs præsident, Sepp Blatter, vil ikke forbyde de enerverende horn.


- De er en del af Sydafrikas fodboldkultur, siger han.

Terrorhornet har imidlertid kun været en del af landets fodboldhistorie i meget kort tid, og vuvuzelaen har ifølge Wikipedia været brugt ligeså lang tid på for eksempel mexikanske stadions, hvor de har været kendt siden 1970'erne.

I Latinamerika er det infernalske horn kendt som en cometa, og vuvuzelaen blev først populær i Sydafrika for mindre end tyve år siden i 1990'erne, selvom det er en fan af det sydafrikanske fodboldhold Kaizer Chiefs FC, der påstår at have opfundet hornet i en aluminiums-version allerede i 1965.

Freddie 'Saddam' Makee skulle have udviklet hornet fra et cykel-båthorn som han fandt på at blæse i. Da han ikke syntes dét larmede nok satte han en forlænger på.


Makee påstår at have billeder af sig selv med hornet ved lokale sydafrikanske kampe fra 1970'erne og 1980'erne, og til internationale kampe i 1990'erne, hvor vuvuzelaen for alvor greb om sig i Sydafrika.