Rester, fra hvad kan være den forsvundne flypioner Amelia Earhart, er blevet fundet på en øde stillehavs-ø. Det ser ud til, at flypioneren døde af sult og sygdom.

2. juli 1937 forsvandt Amelia Earhart sammen med sin navigatør Fred Noonan, da de forsøgte at flyve jorden rundt.

De to er aldrig blevet fundet, men nu kan et af verdens største flymysterier måske være opklaret. Det skriver Time Magazine.

Det er 'Den internationale gruppe for bjærgning af historiske fly' (TIGHAR), som står bag fundet af knoglerester - måske fra en menneskefinger - og et sminkespejl, som kan være Amelia Earharts.

De banebrydende genstande er fundet på øen Nikumaroro i republikken Kiribati. Øen ligger meget afsides i Stillehavet.

Knoglen - som blev fundet i sommers, da TIGHAR var på deres 10. ekspedition til Nikumaroro - lå i nærheden af en række affekter fra 1930'erne, blandt andet et sminkespejl og en lommekniv af samme type som den, Amelia Earhart havde med sig i flyet.

Rester af mad og bål
Men det er ikke kun knoglerester, kniv og spejl, som er blevet fundet. Ifølge The Daily Telegraph er der også fundet rester af bål på stedet. Ifølge ekspeditionsgruppen ser det ud til, at bålet er blevet brugt til at tilberede fugle, fisk, skildpadder og rotter.

TIGHAR har på tidligere ekspeditioner til øen fundet værktøj, et aluminiumspanel som kan stamme fra en Lockheed Electra (det fly Earhart fløj i), samt en hæl fra en sko af samme type, som Amelia Earhart gentagne gange blev set iført.

Sikre: Sådan skete det
Efter de nye fund er TIGHAR så sikre på, at de har fundet resterne af Amelia Earhart, at de har publiceret en fyldestgørende redegørelse for, hvad der skete med flypionererne på deres hjemmeside:

1) Det lykkedes ikke Amelia Earhart og hendes navigatør Fred Noonan at finde øen Howard Island, som de efter planen skulle mellemlande på. Derfor nødlandede de to på øen Nikumaroro (der dengang hed Gardner Island). Under nødlandingen løber de tør for brændstof.

2) På den ubeboede ø forsøger de gentagne gange at skabe radiokontakt med omverdenen, samtidig med at de prøver at holde sig i live med regnvand, fisk og fugle.

3) En uge efter deres forsvinden sendes tre fly af sted fra US Navy. Selvom de flyver over øen, ser de ikke et fly. Det er ifølge TIGHAR styrtet i havet, efter det nødlandede på en klippe.

4) US Navy forklarer, at de så tegn på, at der for nyligt havde været menneskeligt aktivitet. Men de slog det hen med, at øen tilbage i 1892 havde været beboet.

5) Efter at have levet på de få fisk og fugle, de kunne fange, dør Amelia Earhart og Fred Noonan af sult og sygdom.

Den fundne knogle kan dog stamme fra andet end et menneske. Derfor er det nu sendt til et laboratorium for at blive undersøgt.

Var hun spion?
Amelia Earhart var allerede en superstjerne, før hun begik sig ud på den dødsensfarlige jordomrejse. Men det er især hendes mystiske forsvinden, der har gjort hende verdenskendt.

Der har nemlig været mange teorier om, hvad der skete med de to flypionere - nogle mere fantasifulde end andre.

En af de mest kreative er, at Amelia Earhart var en amerikansk spion, sendt af præsident Franklin D. Roosevelt for at overvåge japanernes fremrykning i Stillehavet.

En anden teori går på, at hun overlevede turen og i hemmelighed blev bragt tilbage til USA, hvor hun levede med en ny identitet. Indtil sin død i 1982 måtte Irene Craigmille Bolam faktisk gentagne gange redegøre for og fastslå, at hun ikke var Amelia Earhart.

Andre hævder, at Amelia Earhart og Fred Noonan i stedet nødlandede på den japansk-besatte ø Saipan, hvor de døde i fangeskab. Flere øjenvidner har understøttet denne teori, men udgravninger af øen i 2004 viste ikke tegn på Amelia Earhart eller Fred Noonan.