To af de største løsrivelsespartier i Catalonien har aftalt, at holde afstemning om løsrivelsesspørgsmålet i 2014.

SPANIEN: To af de største partier i den nordspanske region Catalonien har aftalt, at indbyggerne skal stemme om løsrivelse fra Spanien i 2014.

Pagten er indgået mellem centrumhøjrepartiet CiU og venstrefløjspartiet ERC, som ellers befinder sig langt fra hinanden rent ideologisk. Men når det kommer til løsrivelsesspørgsmålet, har de to partier fundet hinanden, bekræfter ERC-lederen Oriol Junqueras ifølge Reuters.

- Der er fuld enighed om folkeafstemningen. Der skal være valg i 2014, medmindre begge partier bliver enige om at udsætte det, siger han.

Længere tids recession og rekordhøj arbejdsløshed har givet de separatistiske følelser i regionen, der er blandt Spaniens rigeste, ny næring. Men regeringen i Madrid er stærkt imod, at Catalonien løsriver sig - og CiU og ERC skal derfor ikke forvente den opbakning til folkeafstemningen, som de håber på. Partierne har gjort det klart, at de vil fuldføre afstemningen, selvom de ikke får regeringens velsignelse. Gør de det, kan de imidlertid imødese en sag ved forfatningsdomstolen, idet den spanske premierminister Mariano Rajoy tidligere har erklæret, at han vil gå langt for at blokere for forsøget på løsrivelse.

Under regionalvalget i november i år, satte løsrivelsesdrømmene også sit præg, da stemmerne især gik til Cataloniens løsrivelsespartier.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.