Smarte armbånd af møtrikker er et stort hit blandt helt unge kvinder, men nu advarer Astma- og Allergi Danmark mod smykkerne.

Hjemmelavede armbånd og halskæder af møtrikker er blevet en sand modedille hos teenage-piger. De køber møtrikker i byggemarkeder og bruger snore og bånd til at flette super seje armbånd med.

Samtidig udsætter de selv for en sundhedsmæssig risiko. De fleste af byggemarkedernes møtrikker indholder nemlig nikkel, og derfor risikerer de unge piger at udvikle allergi.

- Smykkerne er farlige, fordi de unge piger laver dem af nogle materialer, som ikke er godkendt og egnede til formålet. Det er jo møtrikker, som vi kan købe nede i byggemarkedet til et helt andet formål end det, de unge piger vælger at bruge dem til.

Det siger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth.

10 procent af de danske kvinder lider allerede af nikkelallergi, men det antal frygter Astma-Allergi Danmark vil stige med den seneste smykke-trend. Derfor advarer foreningen nu mod smykkerne.

- Når de unge piger vælger at bruge møtrikkerne til det her formål, så udsætter de sig selv for at udvikle nikkelallergi, siger hun.

Smykke-dillen startede blandt mode-bloggere i USA, og herhjemme mærker byggemarkederne i den grad, at de danske kvinder har taget fænomenet til sig. De har pludselig en enorm efterspørgsel efter møtrikker.

- Jeg undrede mig over, at vi pludselig tit havde udsolgt af møtrikker, lyder det fra salgsleder i beslagafdelingen hos Johannes Fog i Lyngby, Andreas Carlson. Han lagde også mærke til, at en ny type kunder begyndte at komme i butikken.

- En dag spurgte jeg en ung pige, hvad hun skulle bruge så mange møtrikker til, og hun fortalte, at det var til armbånd. Efter et stykke tid kom mine kolleger og jeg til at tale om, at det da ikke kunne være helt sundt, og derfor henvendte jeg mig til producenten for at høre, om der var nikkel i, og beskeden lød, at det var der, fortæller han.

Advarer i butikkerne

I Johannes Fog i Lyngby har man derfor valgt at hænge et skilt op ved møtrikkerne, der informerer om, at der er nikkel i.

- En pakke med 200 møtrikker koster 32 kroner, så det er ikke en kæmpe omsætning for os. Vi synes bare, det er rarere at være ansvarlige om det her, siger han.

En hurtig søgning på nettet viser, at mange unge kvinder blogger om smykkerne og viser hinanden, hvordan man laver dem, og der er også flere steder, hvor private sælger deres hjemmelavede smykker videre til andre.

Betina Hjorth advarer om, at man på den måde uforvarende kan komme til at overtræde lovgivningen om nikkel.

- Det er ikke ulovligt at lave smykkerne til dig selv, men du udsætter dig selv for en risiko. Men det er ikke lovligt at sælge smykker med for højt nikkelindhold til andre, siger hun.

Hvis du gerne vil være med på noderne og lave dine egne smarte smykker, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du køber et test-sæt på apoteket. 

En anden løsning kan være at købe lidt dyrere møtrikker i rustfri stål.

Hvis du går med møtrik-smykkerne og pludselig får udslæt, råder Astma-Allergi Danmark dig til at tage dem af med det samme.

- Det kan godt være, at det kan behandles, og det må du så tale med din læge om, siger Betina Hjorth.