Op mod hver fjerde dansker bruger briller for at kunne se, hvad der står på bussen, motorvejsskiltet eller på underteksterne i fjernsynet. De er med andre ord nærsynede. Og der bliver stadig flere af dem.

Vi er ramt af en decideret epidemi, som, ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO, inden år 2050 vil bringe briller med minusstyrke på næsen af halvdelen af jordens befolkning.

»Nærsynethed er et kæmpe problem på verdensplan, og også i Danmark mener vi at se en stigende forekomst af nærsynede,« fastslår Kristian Lundberg, der er læge på øjenafdelingen på Odense Universitetshospital og forsker ved Syddansk Universitet.

Det er vigtigt at bremse udviklingen af nærsynethed, for nærsynethed øger risikoen for alvorlige øjensygdomme senere i livet – værst af alt nethindeløsning, som kan føre til akut og varig blindhed.

»Det mest kritiske ved nærsynethed er, at øjet kan vokse så meget, at øjets hinder bliver trukket så meget, at de kan briste. Så kommer der revner eller de løsner sig helt. Derfor er stigningen i nærsynethed på verdensplan og især i de asiatiske lande en stor folkesundhedstrussel,« siger Annette Slyngborg, der er optiker og klinisk fagspecialist i Synoptik.

Selvom epidemien er voldsom, er der faktisk godt nyt. Ny, banebrydende dansk forskning foretaget af Kristian Lundberg afslører nemlig, at en helt enkel dagligdags aktivitet kan forebygge udviklingen af nærsynethed. Han har gennemgået samtlige internationale studier på området, og hans konklusion er: ’Det allervigtigste for at forebygge nærsynethed og bremse dens udvikling er udendørsaktivitet. Nærsynethed rammer stillesiddende børn hårdest. Sørger du for at dit barn er meget udenfor, så forebygger du faktisk nærsynethed,« fortæller den danske læge og forsker.

Styrke halveres

Forskere har længe søgt efter årsagen til nærsynethed. Arvelighed spiller en rolle, især ved svære grader af nærsynethed.

»Risikoen for at udvikle nærsynethed er større, når en af forældrene er nærsynet og endnu større, hvis begge forældre er nærsynede. Men du bliver ikke født nærsynet. Det er noget, du udvikler. Derfor er det så interessant, at vi nu ved, at vi kan reducere stigningen i årene, fra barnet eller den unge bliver nærsynede, til de når voksenalderen,« siger Annette Slyngborg og forklarer, at man med den nye viden kan opnå, at voksne ender på en styrke på f.eks. -3,00 i stedet for -6,00.

Genetikken kan ikke forklare den voldsomme stigning i nærsynethed på verdensplan. Derfor har tidligere studier undersøgt flere miljømæssige faktorer, bl.a. at børn og unge, der læser meget, bliver nærsynede.

»Men den sammenhæng er ikke vist tilstrækkeligt tydeligt,« fortæller forsker Kristian Lundberg.

Til gengæld har flere nyere studier vist en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og nærsynethed. En sammenhæng, som Kristian Lundbergs forskning mod forventning dog ikke kunne påvise. Som det første studie i verden havde han mulighed for at isolere eksponeringen af fysisk aktivitet i barndommen med objektive målinger. Det viste sig, at fysisk aktivitet i sig selv ikke havde en selvstændig forebyggende effekt mod nærsynethed.

»Det sensationelle i vores forskning er, at det ikke så meget er den fysiske aktivitet, men udendørs aktivitet og måske alene dét at være udenfor og formentlig eksponeret for dagslyset, der beskytter mod nærsynethed,« fortæller han.

Flere forskere både herhjemme og internationalt mener, at forklaringen er, at når lyset rammer øjets nethinde, sætter det gang i en kaskade af biokemiske signaler, der bl.a. frigiver stoffet dopamin, som har vist sig at hæmme væksten af øjet.

To timer er nok

Nogle af de mange studier, som Kristian Lundberg har gennemgået, giver et fingerpeg om, hvor meget dagslys der skal til for at forebygge nærsynethed.

»Allerede ved cirka to gange 45 minutters dagligt ophold udendørs, forebygges graden af nærsynethed med 50 procent,« siger han.

Desværre kan voksne ikke slippe for brillerne, ved at være udenfor. Nærsynethed udvikles som regel hurtigst i barne- og ungdomsårene, mens øjet stadig vokser. Men fra midten af 20erne stabiliseres nærsynetheden, og så er løbet kørt.

»Derfor skal vi tale til forældrene. De kan ikke selv nå at få glæde af den ny viden, men det kan deres børn og unge,« siger Kristian Lundberg.

Men der levnes håb for de yngre voksne. Et dansk studie blandt medicinstuderende har tidligere vist, at udviklingen af nærsynethed kan bremses op i 20 års alderen.

»Også i studieårene gælder det gode råd om at komme udenfor så meget som muligt,« siger Annette Slyngborg fra Synoptik.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

​IPadkultur ødelægger øjene

Selvom midlet mod nærsynethed er helt enkelt, er det svært at få det taget i brug. Heldagsskole og iPadkultur holder børn fastlåst inden døre, mener eksperter.

I dele af Kina og Østasien er andelen af nærsynede børn steget til over 90 pct. Derfor har man taget radikale midler i brug for at stoppe en regulær brilleepidemi.

»I store kinesiske byer har man eksperimenteret med klasseværelser med glaslofter, så børnene får så meget sollys som muligt,« fortæller læge og forsker Kristian Lundberg, der med en gennemgang af al forskning på området har påvist, at ophold udendørs i dagslys forebygger nærsynethed.

I Kina er man nemlig ikke til sinds at lave skolesystemet om. Gennem hele deres skolegang sidder de kinesiske børn på skolebænken i så mange timer dagligt, at den danske heldagsskole blegner. Alligevel er det netop de kinesiske skræktilstande med lange skoledage og rekordmange nærsynede, der bør vække til eftertanke i Danmark, hvor andelen af nærsynede børn og unge også menes at stige.

»Efter hvad vi ved om sammenhængen mellem nærsynethed og udendørsaktivitet, er lange skoledage og manglende udendørsaktiviteter et kæmpe problem,« mener Kristian Lundberg.

Optiker og klinisk fagspecialist i Synoptik Annette Slyngborg er enig. Også hun henviser til eksperimenter fra Kina, som bør sætte tanker i gang herhjemme.

»I Kina har familierne kun ét barn til at præstere, og i Japan går alle videre på universitetet. I asiatiske lande får børn derfor ikke leget udenfor. I vestlige kulturer ser vi en lignende adfærd, når børn går hjem fra skole og sætter sig med iPaden eller computeren i stedet for at lave aktiviteter udenfor. Måske er det derfor, vi nu ser en stigende forekomst af nærsynethed blandt børn og unge i Danmark,« siger hun.

Tag iPaden med udenfor

Læge Kristian Lundberg understreger, at det ikke er det at læse i bøger eller spille på iPad, der giver nærsynethed. En myte, der ellers er fremherskende.

Men som han siger:

»Hvis bare børnene tager bøgerne eller iPaden med udenfor, så tyder det på, at det ikke er det store problem.«

Og så er det værd at fremhæve, at det at være udendørs er godt for andet end synet.

»Der er langt mere at vinde end kun at bremse udviklingen af nærsynethed. Det er godt for den generelle sundhed at få frisk luft og røre sig, som man gør det, når man er udendørs,« påpeger han.

Har du et barn, der sidder meget foran skærmen, er der dog grund til at følge et godt råd.

Telefoner, tablets og lignende bør ikke holdes for tæt på øjnene. For øjnene holdes aktive af at se på forskellige afstande.

»Vores syn er ikke beregnet til at se ting helt tæt på. Børn, der har en tendens til at holde bøger eller iPads helt op under næsen, skal hjælpes til at holde dem lidt væk. Det er også en god idé med pauser, så man får løftet blikket og kigget langt en gang imellem,« lyder det fra Annette Slyngborg.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere