Der skal ikke være forskel på den behandling, transkønnede får, alt efter hvor de bor.

Det siger sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund, der er valgt i Nordjylland.

12 transmænd- og kvinder kritiserer nemlig overfor Politiken Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet.

Blandt andet fortæller én, at centret flere gange har afvist at tilbyde behandling, som transkønnede ifølge Sundhedsstyrelsen er berettiget til. Derfor søger flere nu hjælp ved afdelingen i Aalborg.

Peder Hvelplund (EL) taler foran pressen efter at Enhedslisten og blå blok har givet sundheds- og ældreministeren en næse efter samråd på Christiansborg i København, torsdag den 3. december 2020. Det sker efter åbent samråd med sundheds- og ældreministeren om, hvorfor Region Sjælland ikke blev informeret forud for ministerens udtalelser om, at den nye mutation af covid-19, Cluster-5 skulle have spredt sig på Midtsjælland.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Peder Hvelplund (EL) taler foran pressen efter at Enhedslisten og blå blok har givet sundheds- og ældreministeren en næse efter samråd på Christiansborg i København, torsdag den 3. december 2020. Det sker efter åbent samråd med sundheds- og ældreministeren om, hvorfor Region Sjælland ikke blev informeret forud for ministerens udtalelser om, at den nye mutation af covid-19, Cluster-5 skulle have spredt sig på Midtsjælland.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er klart, at det er uacceptabelt. Vi skal sikre et godt og inkluderende tilbud uanset om det er Aalborg, Odense eller København. Det er ikke meningen, at folk skal flytte rundt efter behandling, vi skal sikre et velfungerende tilbud alle steder,« siden Peder Hvelplund, og fortsætter:

»Derfor vil jeg bede sundhedsministeren om en redegørelse for, hvordan behandlingen fungerer på Center for Kønsidentitet Rigshospitalet.«

Det er nemlig ikke en selvfølge, at man får den ønskede behandling, noget som Liam Pedersen har oplevet:

»Det er lidt absurd, at vi skal overbevise dem om, at vi har det dårligt nok til at få hormoner, men samtidig må vi heller ikke have det for dårligt,« fortæller han til Politiken.

(ARKIV) Regionrådsformand i Nordjylland Ulla Astman ved Danske Regioners generalforsamling på Centralværkstedet i Aarhus, torsdag den 11. april 2019.Kommuner med få coronasmittede tripper for at føre an i genåbningen. Det bliver svært at styre, advarer virusforsker. Formand for Region Nordjylland er enig. Det skriver Ritzau, mandag den 27. april 2020.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Regionrådsformand i Nordjylland Ulla Astman ved Danske Regioners generalforsamling på Centralværkstedet i Aarhus, torsdag den 11. april 2019.Kommuner med få coronasmittede tripper for at føre an i genåbningen. Det bliver svært at styre, advarer virusforsker. Formand for Region Nordjylland er enig. Det skriver Ritzau, mandag den 27. april 2020.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

I 2017 fjernede Danmark transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme, og det var meningen Center for Kønsidentitet skulle rydde op i flere års problemer med behandling for transkønnede, da det blev grundlagt for 2,5 år siden.

Derfor bekymrer det sundhedsordføreren, hvis udviklingen går den gale vej.

»Det var netop noget af det, vi skulle væk fra da Sexologisk klinik lukkede. Strukturen skulle afhjælpe store problemer, derfor er det bekymrende, hvis kulturen fra Sexologisk klinik videreføres,« siger Peder Hvelplund.

Regionsrådsformand i Region Nordjylland og næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman, mener, at der skal kigges indad.

»Jeg er glad for, at Aalborg bliver fremhævet. Jeg synes selv, vi er et godt sted med klinikken, og vi får mange positive tilkendegivelser. Men det faglige selskab og lederne imellem vil have gavn af en dialog, for der er ikke nogen, der er interesseret i en forskelsbehandling. Man skal måske kigge på, om man fagligt skal rette noget til,« siger regionsrådsformanden.