For fremtiden vil der være ligestilling, når der kommer til værnepligt i det danske forsvar.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde onsdag. 

Dermed skal både mænd og kvinder indkaldes ligeligt til session, når de er fyldt 18 år. 

Her vil man som normalt trække nummer og enten blive indkaldt eller gå fri.

Værnepligten udvides også, så den nu varer 11 måneder. 

Kong Frederik i militæret. Her har han besøg af sin mor. (Arkivfoto, 13. september 1988).
Kong Frederik i militæret. Her har han besøg af sin mor. (Arkivfoto, 13. september 1988). Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Reglerne skal gælde fra 2026, og dermed slipper prinsesse Isabella for at blive tvunget til session, da hun fylder 18 i 2025, mens prins Vincent og prinsesse Josephine kommer til at høre under de nye regler. 

B.T.'s underholdningschef, Fie West, mener, at det vil sende et stærkt signal, hvis de kongelige børn går ind og aftjener værnepligten. 

»Både kong Frederik og prins Joachim har militære uddannelser, og vi ved, at kronprins Christian også følger trop, når han er blevet student. Prinsesse Isabella er naturligvis længere nede i arvefølgen, men det vil sende et meget stærkt signal, hvis hun vælger Forsvaret til i en eller anden form, når den tid kommer, selvom hun i princippet 'kan slippe' for værnepligten.«

»Prins Vincent og prinsesse Josephine fylder først 18 om fem år, men så vil det undre mig meget, hvis ikke vi ser dem være værnepligtige også til den tid.« 

Kronprinsen ser frem til at få en uddannelse som værnepligtig.
Kronprinsen ser frem til at få en uddannelse som værnepligtig. Foto: Frederik Linde
Vis mere

Hun understreger, at man ikke skal underkende den betydning, det har, når Kongehuset går forrest - men også den sammenhæng, der altid har været mellem netop kongehus og forsvaret.

»Kongehuset er jo også symbolik, så når man fra regeringens side opfordrer kvinder og mænd fra den 'almindelige' del af befolkningen til at melde sig uanset køn, vil det virke underligt, at Kongehuset ikke bidrager. Særligt når der er så stærk en tradition for militær uddannelse i netop Kongehuset.« 

Dronning Mary er major i hjemmeværnet og har også berøring med det militære Danmark.
Dronning Mary er major i hjemmeværnet og har også berøring med det militære Danmark. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Vis mere

Der hersker ingen særlig tvivl om, at kronprins Christian kommer til at tage sig en militæruddannelse, og Kronprinsen har da også selv nævnt i DR-programmet 'Prins Christian – en kongelig rejse', at han glæder sig til at aftjene sin værnepligt. 

Det er dog ikke noget Kongehuset vil kommentere på.

Til B.T. lyder det fra Kongehusets kommunikationsafdeling, at man ikke ønsker at besvare spørgsmål om de kongelige børns værnepligt. 

Ude i de europæiske kongehuse er der flere af de kommende regenter, der har påbegyndt deres militære uddannelse.

Både prinsesse Ingrid Alexandra fra Norge og prinsesse Leonor fra Spanien har påbegyndt deres værnepligter, så de har uddannelserne på plads, når de engang skal overtage tronerne fra deres fædre. 

Tidligere har grev Nikolai og grev Felix været en del af forsvaret. 

Begge mænd valgte dog at stoppe deres uddannelse i militæret kort efter, at de var begyndt på den.