Foto: Scanpix

Selv om grevinde Alexandra ikke længere er en del af det danske kongehus, har hun stadig 13 protektioner og seks æresmedlemskaber at passe. Prinsesse Marie har kun syv på sin liste.

Med Folkekirkens Nødhjælp som den nyeste. Men der kommer flere til, spår en royal ekspert og kongehusets kabinetssekretær.

Det er meget attraktivt at få et af kongehusets medlemmer som protektor, og der bliver ofte takket nej, når foreninger eller organisationer henvender sig. Derfor kan det undre, at et tidligere medlem af det danske kongehus har næsten dobbelt så mange protektioner og æresmedlemskaber, som et nuværende medlem har.

LÆS OGSÅ:
Marlene Birger modeshow, Prinsesse Marie


Sådan forholder det sig med prins Joachims tidligere og nuværende kone.

Grevinde Alexandra har nemlig beholdt sine protektioner efter skilsmissen. Derudover lancerer grevinde Alexandra hvert år brystkræftmåneden i oktober.

Til sammenligning har prinsessse Marie kun fået syv protektioner, efter at hun blev gift med prins Joachim i maj 2008.

alexandra


 Prinsesse Marie


mary


- Der sker jo ofte det, at når der kommer en ny prinsesse ind i huset her, bliver man forsøgt ’kapret’ som protektor for en masse forskelligt. Derfor skal man være en lille smule tilbageholdende i begyndelsen. For det skal nok komme, det er der ingen tvivl om, siger Henning Fode, kabinetssekretær i det danske kongehus.

Henning Fode peger på, at der kan være organisationer eller foreninger, som har haft held til at ’kapre’ en af prinsesserne, mens de var nye på slottet.

- Det kan være en fare, at man i begyndelsen siger ja til for meget, der senere viser sig at være for småt. Her skulle man i stedet have været protektor for en paraplyorganisation i stedet for meget specifikke, sygdomsrelaterede foreninger, siger Henning Fode.

Marie har for få protektioner

Ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, mener til gengæld, at prinsesse Marie har alt for få protektioner i forhold til grevinde Alexandra.

- Alexandra fik uforholdsmæssigt mange protektioner, fordi hun var den første prinsesse i den nye generation af kongefamilien.

Samtidig var der meget stor begejstring for hende de første mange år. Og det er helt klart derfor, hun fik ekstra mange protektioner i forhold til de andre. 

Prinsesse Marie har fået for få. Hun skal helt klart have nogle flere i den kommende tid, for at hun kan få en tilstrækkelig stor rolle at spille, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Men kunne grevinde Alexandra ikke bare ’overlade’ nogle af sine protektioner til prinsesse Marie?

- Nej, lyder det fra Henning Fode.

- Der er ikke tale om, at man tager protektioner fra grevinden, fordi hun ikke længere tilhører kongehuset. Det har aldrig været på tale. Og prinsesse Marie kan sagtens have fået en stribe anmodninger fra forskellige organisationer, hvor hun har valgt at takke nej, fordi de enten ikke har tyngde nok eller ikke passer tilstrækkeligt ind i hendes interesseområde, siger Henning Fode.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.