Vestre Fængsel i København set udefra. Arkivfoto
Vestre Fængsel i København set udefra. Arkivfoto Foto: Casper Christoffersen

Nyt forslag møder opbakning i regeringen og hos Enhedslisten

Udsigten til en mindre gæld skal være guleroden for tidligere dømte til at holde sig fra kriminalitet, når de kommer ud af fængslet. Et forslag, som vil få politisk flertal.

»At starte på en frisk« skal have endnu en betydning for kriminelle. I hvert fald de, der efter løsladelse holder sig ude af kriminalitet. SF foreslår, at det offentlige skal nedskrive den gæld, som mange har stiftet i forbindelse med deres straffesags omkostninger, skriver Politiken.

- I dag fastholdes folk i fattigdom og uforetagsomhed, så vejen til kriminalitet bliver nemmere. Vores forslag er, at man nedskriver gælden, hvis man opfylder visse betingelser som at holde sig ude af kriminalitet i nogle år. Så har man vist en vilje til at komme på ret kurs. De, som gør en indsats, vil vi gerne hjælpe videre, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF, til Politiken.

Forslaget fra regeringspartiet bliver taget op, når Folketinget fra mandag forhandler om kriminalforsorgens økonomi.

Bliver man dømt for en forbrydelse i Danmark, kommer der ofte en gæld til det offentlige i kølvandet. For når retten har sat sit »skyldig«-mærkat på en kriminel, skal vedkommende betale sagens omkostninger som forsvareren honorar og udgifter til de blodprøver, der er taget. For når man selv har rodet sig ud i kriminalitet, må man også selv sørge for at rydde op. Men afbetalingskravene er hårde, og det kan for mange betyde, at incitamentet til at arbejde er lavere end til at være på overførselsindkomst. Det vil forslaget fra SF dog ændre på, mener retsordføreren.

- Forslaget giver mulighed for at flytte folk fra passiv forsørgelse til arbejde. Det må være i alles interesse, at flere bliver selvforsørgende og holder sig ude af kriminalitet. Det giver færre ofre, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hos de øvrige regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, samt hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, er der opbakning. Og ifølge formanden for Advokatrådets strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, er SF på rette vej, for gælden kan være med til at fastholde tidligere dømte på kontanthjælp og nogle også i kriminaliteten. Men der må gøres med, lyder det.

- Forslaget er ikke er tilstrækkeligt, for der findes nogle, som ikke kan holde sig fra kriminalitet, og som derfor vil blive fastholdt på overførselsindkomst, siger hun til Politiken og fortsætter:

- Vi mener, at når man har fået sin dom, bør det være op til dommeren at bedømme størrelsen af sagsomkostningerne ud fra den dømtes indtægts- og formueforhold. En gæld, der kan betales inden for en overskuelig periode, kan føre til, at den dømte ikke helt mister modet og fastholdes i en håbløs situation.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR (Det er desværre ikke muligt at skrive og læse kommentarer på mobil-sitet)

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.