Hvis Socialdemokraterne og SF vinder næste folketingsvalg, så vil spindoktor-posterne blive besat af personer fra rød bloks politiske bagland og ikke af journalister som i den nuværende regering.

Det forudser en række journalister og kommunikationsfolk tæt på Christiansborg, som fagbladet Journalisten har talt med.

De otte politiske observatører vurderer, at ni ud af 10 personlige rådgivere i en fremtidig rød regering bliver hentet fra Helle Thorning Schmidt og Villy Søvndals egne rækker.

Det er nemlig ikke længere nok, at spindoktorer kun har erfaring med nyhedsstrømmen, mener eksperterne. Fremover skal de have 'den rette partifarve' og ikke bare være 'uskolede Christiansborg-journalister', skriver fagbladet.  

Ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC, Rasmus Jønsson, glæder sig over udviklingen.

- Helt overordnet viser det her, at spindoktorrollen bliver nytænkt. Og det er godt. Der er åbenlyse problemer i dag. Dels har mange af de nuværende rådgivere ikke nok indsigt i den politiske substans, dels dyrker de ikke i tilstrækkelig grad politikeren i ministeren - men kun ministeren.

- Jeg synes, der i dag er for lidt kalorier og for megen spinanalyse, som ministeren dybest set selv kan lave, siger Jønsson til Journalisten.

Befriende med klare linjer
Desuden er relationen mellem journalister og rådgivere på Christiansborg 'for kammeratlig' i dag, og derfor vil det være positivt, hvis spindoktorer fremover bekender tydeligere kulør.

- Det vil i højere grad blive 'dem mod os', fordi journalisterne på Christiansborg vil føle, at de står over for et sammentømret projekt. Jeg synes, det vil være befriende med lidt klarere linjer, siger den politiske kommentator Niels Krause-Kjær til Journalisten.

Men rød bloks mulige rådgiver-strategi vækker også bekymring. DR's politiske redaktør Ask Rostrup forudser, at journalister vil få sværere ved at komme i kontakt med politikerne, fordi det forventes, at Thorning og Søvndal vil ansætte dobbelt så mange rådgivere i ministerierne, som der er i dag.

- Jeg kan godt frygte, at adgangen til især statsministeren og nøgleministrene bliver mere eksklusiv. Men det er en udfordring, som vi må prøve at møde, siger han til Journalisten.

Ifølge fagbladet har S og SF allerede lister over de mest oplagte spindoktor-kandidater, og det rygtes, at kontrakter allerede er blevet underskrevet.