De nye DF’ere favner bredt, når det kommer til arbejde og uddannelse. En klar modsætning til flertallet af de folkevalgte på Christiansborg

Èn er dagplejemor, en anden er hobbylandmand og en tredje er vvs’er. Flertallet af Dansk Folkepartis nye ansigter er klare modsætninger til det samlede billede af de folkevalgte på Christiansborg, som har længerevarende uddannelser.

En ny statistik, som Berlingske Research står bag, viser, at langt flere af de politikere, som ved torsdagens valg blev stemt ind i Folketinget, har en lang videregående uddannelse, end tilfældet er blandt vælgerne. Blandt de nye DFere ser det anderledes ud. Her er baggrunden mere broget.

Jeppe Jakobsen er et af de nye ansigter hos Dansk Folkeparti. Han har en militæruddannelse og arbejder i øjeblikket som pædagogmedhjælper. Han er glad for, at han og hans partifæller går imod statistikken.

Gruppen spænder bredt

»Jeg tror, det er sundt, at der er lidt forskellige professioner på Christiansborg. DF er et parti for hele folket, så derfor er jeg glad for, at vores gruppe spænder så bredt.«

Jeppe Jakobsen og de andre nye DFere repræsenterer altså en gruppe, der går imod statistikken.

Den brede befolkning

Spørger man valgforsker Yosef Bhatti er det godt, at der er valgt politikere, som ikke nødvendigvis har læst i mange år på universitetet.

Han mener nemlig, at det er et problem, at folketingpolitikerne ikke repræsenterer den brede befolkning.
»Det kan have den konsekvens, at der bliver skabt afstand mellem politikerne og vælgerne. De kan ikke sætte sig ind i, hvad vælgerne har brug for. Vælgerne har svært ved at finde nogen at spejle sig i. Det kan virke demotiverende for nogle borgere, at der ikke er nogen i Folketinget, der ligner dem. Det gør, at man har mindre lyst til at deltage, siger han.

Kigger mere på holdninger

Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti mener dog, at vælgerne kigger mere på holdninger end på politikernes uddannelse og erhvervserfaring.

»Jeg tror, det er et fåtal, der kigger på uddannelse. Jeg tror, de kigger på holdninger. Det er suverænt op til vælgerne at pege på den, de føler sig bedst repræsenteret ved, og det har jeg tillid til,« siger den nyvalgte MFer.

Valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet mener, at Dansk Folkeparti ser flere årsager til, at DFs politikere skiller sig ud.

»Dansk Folkepartis politik appellerer til en vælgergruppe, der typisk ikke har længere uddannelser. Det har selvfølgelig en sammenhæng med, hvilken type politiker de stemmer på. Oven i det mener jeg, at akademikere ikke er lige så villige til at stille op for Dansk Folkeparti, som de ville være for De Radikale, Liberal Alliance eller lignende, fordi deres politik appellerer mere til statskundskabsmanden eller økonomen,« forklarer Robert Klemmensen.

Længere nede ad listen

Dansk Folkeparti gik hele 15 mandater frem ved valget, så de i alt har 37 politikere siddende på Christiansborg nu. Det er ifølge Robert Klemmensen også en af årsagerne til, at man nu ser den store gruppe DFere uden en længere uddannelse.

»Nærmest alle kandidater i Sønderjylland er jo kommet ind. Det spiller også en rolle, da dem længere nede på listen også bliver valgt ind, når partiet i forvejen ikke er et af dem med flest akademikere på stemmesedlen,« siger han.

Her er de nye DF'ere