Socialdemokratiet vil give personer, som kommer tidligt på arbejdsmarkedet, mulighed for hurtigere pension.

»Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Det kan jeg ikke sige, at alle har i dag.«

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et pressemøde på Plejecentret Sølund på Nørrebro i København.

Her præsenterer hun tirsdag Socialdemokratiets udspil 'De mest nedslidte fortjener også en værdig pension'. Udspillet skal give danskerne en 'rettighed' til tidligere tilbagetrækning.

»Hvis der er medarbejdere, der skal passe godt på vores ældre, så skal vi passe bedre på medarbejderne,« siger Mette Frederiksen.

I udspillet fastslår S dog ikke præcis, hvem der skal kunne gå tidligere på pension. Det skal diskuteres med arbejdsmarkedets parter, siger Mette Frederiksen.

»Vi må lægge til grund, at folk er forskellige. Jeg møder mange i 60'erne, som slet ikke vil gå på pension. Men jeg møder også folk i 50'erne, som er slidte af et langt arbejdsliv,« siger Mette Frederiksen.

Hun lægger op til, at man skal arbejde 'mere end 40 år' for at få ret til at trække sig tilbage.

»Vi har ikke lagt os fast på den endelige model. Men når det handler om anciennitet, så skal man derop, hvor man har arbejdet i mange år,« siger Mette Frederiksen.

Det kan dog blive meget svært at afgøre, om folk har været '40 år på arbejdsmarkedet'. For hvad skal tælles med som arbejde?

Hvad med deltid? Hvad med arbejdsløshed undervejs? Og har folk overhovedet gemt lønsedler eller anden dokumentation for, at de har haft arbejde i 40 år?

»Vi mener ikke, at et job som avisbud skal tælle med. Men har man arbejdet som del af en uddannelse, så mener vi, at det som udgangspunkt skal tælle med,« siger Mette Frederiksen.

Hun peger også på, at deltid skal tælles med, selvom belastningen vil være højere for folk på fuldtid.

»Vi ser desværre, at sosu'er bliver nedslidt, selvom de er på deltid,« siger Mette Frederiksen.

Trods usikkerhederne regner Socialdemokratiet med, at forslaget vil koste tre milliarder kroner. De penge skal findes via højere skat på især virksomheder.

Halvdelen af pengene - 1,5 milliarder kroner - skal ifølge S findes ved, at virksomheder ikke længere skal kunne fratrække 'meget store lønninger' i skat. Samtidig skal 'skattelettelsen' til 'meget høje aktieindkomster' rulles tilbage.

Den anden halvdel - 1,5 milliarder kroner - vil S finde ved at indføre en ekstra skat på den finansielle sektor.

Ifølge Mette Frederiksen er udspillet et forsøg på at rette op på skævheder på pensionsområdet. De er ifølge S-formanden opstået som følge af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006 samt forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.

Socialdemokratiet stemte dog selv for begge aftaler.

Det skete, selvom daværende formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt før valget i 2011 kaldte det et 'kolossalt løftebrud', da Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede forslaget om at skære i efterlønnen.

Efter valget tilsluttede Socialdemokratiet sig aftalen om efterlønnen for at kunne danne regering med De Radikale og SF.

/ritzau/