Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Efter BTs afsløring af den omstridte landbrugslobby Bæredygtigt Landbrugs store indflydelse i Miljø- og Fødevareministeriet er den ansvarlige minister Eva Kjer Hansen (V) blevet indkaldt i samråd. 

»Det er en meget, meget alvorlig sag. Derfor indkalder jeg nu miljø- og fødevareministeren i samråd. For det centrale spørgsmål er om Eva Kjer Hansen er danskernes minister eller Bæredygtigt Landbrugs marionetdukke. Noget kunne desværre tyde på det sidste, siger fødevareordfører Simon Kollerup.

Det sker ovenpå BTs afsløring af, at miljøminister Eva Kjer Hansen bag kulissen reelt er styret af magtfulde landmænd i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der vil have kommunerne til at følge nye og for landbruget langt mere gunstige retningslinjer, når de renser vandløbene.

BT kan via en aktindsigt dokumentere, at store dele af Miljø- og Fødevareministeriets kommissorium (en skriftlig formulering af en kommissions bundne opgaver, red.) for den nye arbejdsgruppe er næsten ordret kopieret fra et udkast fra Bæredygtigt Landbrug.

Selv blandt regeringens støttepartier vækker det harme.

»Man skal altid gå i dialog med interesseorganisationer, de har mange gode input, men ligefrem at lade dem formulere ens politik ordret er bekymrende. Men det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at ministerens forhold til Bæredygtigt Landbrug er tættere end hendes forhold til de grønne organisationer,« siger Mette Abildgaard fra regeringens støtteparti, De Konservative, til BT.

De Radikale, SF og Enhedslisten retter også en lammende kritik af Eva Kjer Hansen, fordi hun i så høj grad lader den omstridte lobbyorganisation få indflydelse på forarbejdet til den nye plan for kommunernes vedligeholdelse af mange tusinde kilometer vandløb rundt om i landet.

»Det er fuldstædig uhørt at en såkaldt Miljøminister ukritisk kopierer et oplæg fra en interesseorganisation, der er kendt for at sin naturfjendske politik. Eva Kjer Hansen skylder Folketinget en forklaring. Eva Kjer Hansen spiller hasard med 30 års kamp for vores natur. På en eller anden måde er det vel også befriende at få bekræftet, at det er en kulsort landbrugsorganisation, der dikterer vores miljøpolitik,« siger SF’s miljøordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Enhedslistens Maria Reumert Gjerding kalder Bæredygtigt Landbrug for 'landmændenes protestgruppe' og mener slet og ret, at regeringen 'varetager en snæver gruppes privatøkonomiske interesser på bekostning af den brede befolknings interesser'.

»De ønsker, at vandløb ikke skal være levesteder for fisk og natur, men afløbskanaler for landbrugets forurening. Jeg mener, at vi har en fælles interesse i stadig at have vandløb, som har liv. At vores særlige fiskebestande overlever og stadig er der til vores børn og børnebørn,« siger hun til BT

Miljøminister Eva Kjer Hansen bekræfter overfor BT, at hun er 'inspireret' af Bæredygtigt Landbrug, men ser det ikke som et problem.

»Jeg tager gerne imod forslag fra borgere, virksomheder og organisationer. Hvis der er nogle rigtig gode formuleringer, har jeg intet problem med at anvende dem,« siger hun.

Flere eksperter er dybt uenige. De mener, på linje med de kritiske røster fra Christiansborg, at miljøministeren truer en af de seneste 30 års største succeshistorier for dansk natur: den vellykkede genopretning af dyre- og plantelivet i vores åer og andre vandløb.

Andre læser også