EU-Kommissionen vil fremover være fysisk tilstede i Grønland efter åbningen af nyt kontor i Nuuk.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fredag sammen med Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, underskrevet en aftale om oprettelse af et EU-Kommissions kontor i Grønland.

Dermed åbner EU en ny æra, hvor Arktis har fået endnu større betydning, siger Ursula von der Leyen.

- Grønland har altid været del af den europæiske familie. Derfor er jeg glad for at åbne Europas kontor i Nuuk.

- Det er mere end mursten og mørtel. Det er starten på en ny periode med EU-tilstedeværelse i Grønland og Arktis, siger Ursula von der Leyen.

Hun fremhæver Grønland for arbejdet med at reducere udslippet af drivhusgasser. Grønland vil spille en positiv rolle i klimaomstillingen, mener Ursula von der Leyen.

Grønland råder desuden over 25 ud af de 34 råstoffer, som EU har kategoriseret som strategisk vigtige.

Der er med andre ord rift om at få adgang til de værdifulde råstoffer, og derfor fremhæver von der Leyen samtidig den anspændte sikkerhedssituation i Arktis som central for EU-Kommissionens ønske om at være til stede på Grønland:

- Med den smeltende is står vi i en ny situation. Rusland og Kina er mere frembrusende. Derfor skal EU og Grønland styrker vores partnerskab, siger Ursula von der Leyen.

Rusland og Kina har i de senere år i stigende grad forsøgt at markere sig på både territorier og ressourcer i Arktis.

Positionering med patruljer og mulige baser er blevet vigtige styrkeparametre for stormagterne.

Det samme er adgangen til Grønlands mineraler og råstoffer, der bliver væsentlig valuta i den grønne omstilling, og som verden nu kappes om. Statsminister Mette Frederiksen siger:

- Med den anspændt sikkerhedssituation er det vigtigt, at vi bygger et tættere forhold. At EU-Kommissionen er til stede her i dag viser, at vi gør det, siger Mette Frederiksen.

Von der Leyen mener, at Grønland endnu en gang har markeret sig som del af EU-værdifællesskabet ved at fordømme Ruslands angreb på Ukraine og ved at overholde EU's sanktioner mod Rusland.

Dermed viser Grønland, at man ligesom Danmark hører til i den europæiske familie, mener EU-Kommissionens formand.

Det er dog ikke kun Rusland, der banker på i nord. Fra kinesisk side er der interesse for at få adgang til at udvinde mineraler på Grønland. Dermed kan Kina potentielt opbygge interesser i Grønland.

Grønland vil dog ikke afskære kinesiske virksomheder fra at investere, siger Múte B. Egede.

- I Grønland har vi brug for vækst og diversificering af vores økonomi. Vi byder ligesindede lande velkomne først, men hvis de ikke investerer i Grønland, så er der mange andre virksomheder, der gerne vil, siger Múte B. Egede.

Han forventer dog, at der vil komme europæiske investeringer i minedriften, efter at der sidste år nærmest blev sat rekord i ansøgninger om udvinding.

/ritzau/