Minister snubler i rygedebatten. Personlige laster plejer man at dyrke i fritiden.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er ikke voldsomt meget, danskerne har hørt til den nye fødevareminister, Mette Gjerskov (S). Lidt om fiskerikvoter, lidt om mærkning af energidrikke og lidt om økologi i offentlige køkkener. Ikke de store, vilde ryk.

I går bragede Mette Gjerskov så endelig igennem lydmuren med sit forsvar for den rygekabine, hun har fået opført lige bag sit ministerkontor.

LÆS OGSÅ: 

Sagen er, lod ministeren forstå, at der fra hendes kontor på fjerde sal er meget langt ned til gaden, og at det derfor er vældig praktisk og tidsbesparende med den nærliggende kabine, når lysten til en smøg melder sig.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Den argumentation får Mette Gjerskov dog ikke pluspoint for på de websites, hvor debatten om den nye, ministerielle rygekabine til knap 34.000 kr. boblede i går. Her blev kabine-løsningen bl.a. kaldt forrykt og idiotisk. Tag turen ned på gaden som medarbejderne i ministeriet, lød opfordringen. Andre mente, at Gjerskov selv skulle betale for kabinen.

Lad det være slået fast, at Mette Gjerskov ikke bryder gældende regler, når hun mellem dagens møder på kontoret fortrækker til boksen. Og lad os tilføje, at rygedebatten en gang imellem bliver noget religiøs, f.eks. når der argumenteres for forbud mod rygning i naturen.

LÆS OGSÅ: 

Men det ændrer ikke på, at fødevareministeren med kabine-indkøbet giver ny næring til opfattelsen af, at politikere forstår at ’regne den ud’ til egen fordel samtidig med, at almindelige danskere må rette ind. Når Mette Gjerskov tilmed vælger at beskrive rygningen som sin ’last’, leverer hun samtidig det tyndeste argument for, at andre skal betale for rygekabinen. Personlige laster plejer at være noget, man dyrker i fritiden. Gennemtænkt eller ej: Med formuleringen får Mette Gjerskov signaleret, at det er arbejdspladsens ansvar at give hende mulighed for at dyrke sin last. Det er altså ikke særlig elegant.

Der havde da været andre, mere seriøse argumenter at hive ned fra hylden: F.eks. at en ministers kalender er så tæt pakket, at der ikke levnes plads til rygepauser på gaden. Måske var netop dét grunden til, at Lars Løkke Rasmussen i sin tid som regeringschef også fik installeret en rygekabine i Statsministeriet. Der er ikke noget at sige til, hvis de borgerlige ordførere, der i går udtrykte stor forargelse over Gjerskovs skatteyderbetalte rygekabine, skulle føle trang til at dæmpe retorikken.

Politikere er ikke overmennesker, som altid lever perfekte liv i henhold til kostpyramider og andet, men som lovgivere, der mere eller mindre nidkært udstikker regler for, hvordan vi andre skal opføre os, må de kalkulere med at blive målt og bedømt ud fra en restriktiv skala.

LÆS OGSÅ: 

Spørg blot socialdemokraten Mette Frederiksen – der harcelerede over de ressourcestærke forældre, der sender deres børn i privatskole, for derefter selv at gøre det samme – hvordan det var at få en tur i offentlighedens centrifuge.

Det repræsentative demokrati mister noget af sin værdi, hvis vi stiller ekstreme krav til politikere om ’den perfekte livsstil’. Omvendt mister politikerne troværdighed i anselige mængder, hvis de igen og igen demonstrerer, at de forstår at fikse situationen til egen fordel. Samtidig med at de med lovgivning og formaninger nidkært blander sig i vælgernes liv.

DELTAG I DEBATTEN HER: