Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) er påny udsat for kritik. Denne gang handler det om en sag, hvor hun ifølge eksperter i strid med reglerne har blandet sig i en afgørelse om grødeskæring i Gudenåen i Silkeborg.

BT kan afsløre, at  Eva Kjer Hansen i efteråret personligt sendte borgmester og partifælle i Silkeborg Kommune, Steen Vindum, et brev, som af kommunen blev tolket som et klart ‘ja’ til at fjerne mere grøde i en del af Gudenåen mellem Silkeborg og Kongensbro, som ellers er et særligt beskyttet område.

Det skete selv om Naturstyrelsen - som hører hjemme i Miljø- og Fødevareministeriet - så sent som i 2014 havde afvist at godkende en dispensation til Silkeborg Kommune. Og oven i købet havde kommunens egne embedsmænd afvist borgmesterens planer om grødeskæring med henvisning til, at det ville være i strid med den gældende EU-lov om naturbeskyttelse.

Grødeskæring - som er fjernelse af plantevækst - er for tiden centrum for en hidsig diskussion mellem biologer og landmænd. Ifølge biologer ødelægger hyppig og grundig grødeskæring den naturlige fauna i de danske vandløb, men det hjælper på den anden side landmændene i at få vandet til at løbe lettere væk fra deres marker, så de undgår oversvømmelser.

Sagen her er ekstra kontroversiel, fordi det pågældende område ligger i den strengest beskyttede del af Gudenåen - et såkaldt Natura 2000-område. Dvs. et område, der på EU-niveau er udpeget som et sted, hvor det er særlig vigtigt at bevare sjældne dyre- og plantearter.

Ministerens indblanding i den kommunale sag skete i efteråret 2015. Den 11. september modtog hun en personlig mail fra borgmester Steen Vindum (V), hvori han spurgte, om kommunen måtte grødeskære i Gudenåen.

Eva Kjer Hansen svarede i et brev den 5. oktober, at borgmesteren og kommunen ifølge ministeriets vurdering godt måtte grødeskære hyppigere - dog forudsat at de tog hensyn til relevant lovgivning.

Ministerens indblanding i sagen er i strid med praksis, vurderer professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet.

»Uagtet hvad man mener om reglerne på vandmiljøområdet, så må en minister slet ikke tage stilling til en konkret sag, som hun gør i det her brev. Det er udelukkende kommunen og dens embedsmænd, der kan tage stilling til det, og er man utilfreds med afgørelsen, kan den påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. Det er ikke efter de gældende regler et minister-anliggende,« siger han til BT.

Med ministerens ‘ja’ i hånden gennemførte Silkeborg Kommune i november sidste år grødeskæringen, selvom det ifølge flere notater lavet for Silkeborg Kommune vil være i strid med bl.a. EU-naturbeskyttelsesregler.

Direktør i Silkeborg Kommune, Jann Hansen, forklarer, at det skete på baggrund af ministerens brev.

»Anledningen, til at vi har haft en forsigtig tilgang til sagen, er blandt andet de juridiske notater, der er blevet udarbejdet. Men der er det, at ministeren nu siger, at vi har haft en for restriktiv fortolkning, og det var det grundlag, vi handlede på og iværksatte en ekstra grødeskæring i november,« siger han.

Eva Kjer Hansen bekræfter at have sendt brevet til borgmesteren, men hun afviser at have givet en tilladelse til grødskæringen.

»Jeg godkender ikke nogen ny grødeskæring. Jeg oplyser i mit brev, hvilke muligheder kommunen har for at skære grøde, og jeg skriver også, at kommunen skal holde sig inden for lovgivningen,« skriver hun i en mail til BT.

LÆS MEGET MERE OM SAGEN I BT

Her er ministerens fulde svar
Her er konsekvenserne for Gudenåens liv
Se de afslørende mails