»Efter alt hvad min familie har fortalt mig, og efter hvad venner og bekendte i Esbjerg beretter, var min far ikke nazi- eller tyskervenlig.« Poul Nyrup Rasmussen fik sit livs chok, da han for fire år siden fik at vide, at hans far var nazist.

Det var det daværende medlem af Enhedslistens folketingsgruppe, Frank Aaen, der en dag i november 1999 mødte op i Statsministeriet og fortalte Nyrup, at hans far stod opført i det Bovrup-kartotek, der indeholdt listen over medlemmer af det danske nazistparti, DNSAP. Siden har Nyrup stået på hovedet i fortidens arkiver i sin fødeby Esbjerg.

I hans første erindringsbog »Rødder«, som udkommer på tirsdag, beretter Nyrup om sin opvækst. »Efter jeg har sat mig ind i forholdene og fundet frem til sandheden om min far, så kan jeg sige, at jeg holder endnu mere af min far nu,« siger Poul Nyrup Rasmussen i et interview til JydskeVestkysten.

I bogen indrømmer Poul Nyrup Rasmussen, at oplysningen ramte ham som et hammerslag. Alligevel valgte Nyrup som statsminister selv at stå frem og fortælle historien. I det seneste år har han været meget i Esbjerg for at se tilbage i fortiden.

»Jeg følte en stor lettelse, da jeg konstaterede i et nyt dokument om min far: »Slettet som medlem af det danske nazistparti pga. restance med kontingent.« Det skete efter tre og en halv måned! Nu kunne jeg pludselig kende min far igen,« skriver Nyrup.

I sit forsvar for Oluf Nyrup Rasmussen gør sønnen meget ud af at forstå og fortælle, hvorfor danskere - og altså også hans egen far - blev tysklandsarbejdere, og han advarer mod at bedømme datiden med nutidens briller på.