Risikoen for at dø af blandt andet kræft er højest hos personer, som spiser meget rødt eller forarbejdet kød. Hvidt kød sænker risikoen, viser ny undersøgelse.

Folk, som spiser meget rødt eller forarbejdet kød, forhøjer deres risiko for at dø af blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdomme. Spiser man derimod meget hvidt kød, reducerer man den risiko. Det hævder forskerne bag en ny amerikansk undersøgelse, som gennem et årti har fulgt mere end en halv million mænd og kvinder i alderen 50 til 71 år.

Af de knap 48.000 mænd og lidt over 23.000 kvinder, som døde i den periode, var der en overrepræsentation af dem, som spiste meget rødt eller forarbejdet kød. Derimod var de, der spiste meget hvidt kød som for eksempel kylling og kalkun, mindre synlige i gruppen af afdøde.

Ifølge forskerne kunne 11 procent af dødsfaldene blandt mændene og 16 procent af dødsfaldene blandt kvinderne have været undgået, hvis de pågældende havde skåret ned på rødt og forarbejdet kød.

I undersøgelsen hedder det, at kræftfremkaldende stoffer kan opstå under tilberedning af kød ved meget høj temperatur, og desuden understreges det, at kød er en af hovedkilderne til mættede fedtstoffer, som er blevet sat i forbindelse med forskellige kræftformer.

/ritzau/AFP
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.