Påsken er lige om hjørnet, og en lang række fridage, frokoster og feriebranderter venter forude. BT har sammen med fire testpersoner prøvesmagt et lille udvalg af årets mange forskellige påskebryg.

BT har samlet fire personer i testpanelet, som består af ølentusiast Carsten Berthelsen, fødevareekspert Michael René, cand. merc i økonomisk markedsføring Carsten Berthelsen og Fødevareminister og herunder minister for øl, Henrik Høegh.

Med BT-Plus får du:

Guide til hvilke øl, der går til hvilke retter i påsken En test af 14 forskellige påskeøl



Øl findes i mange varianter, og forskellen mellem de forskellige påskeøl er markant. Visse øltyper går derfor bedre til silden end til almmestegen, mens andre helst skal drikkes på en varm forårsdag. Vores tre eksperter hjælper os med gode råd.

En hovedregel er, at lys øl er til lysere tider, mens mørkt øl er til mørkere tider. Påskebryggen skal derfor være lysere, mere bitter og mindre krydret end julebryggen.

Til påskelammet, mørbraden eller den røgede fisk skal man have en robust bryg med masser af malt og sødme. Her vil vinderbryggen Semper Ardens Easter Brew fra Carlsberg være et godt bud på en god påskemåltidsbryg, der passer både til aftenmåltidet og frokosten.

Bryggen indeholder mange smagsindtryk, som gør sig godt til smagsstærkt påskemad. Til almindelig sild og kryddersild vil det være godt med noget bitterhed i øllen.

Sild er en meget fed fisk, så der skal være en kontrast. Jo flere smagsindtryk, des mere mæt og tilfreds bliver man. Her vil både Påske Bryg fra Økologisk Herslev Bryghus, Gul Påske fra Svaneke Bryghuset og Volcano fra Fur passe udmærket ind.

Til karrysild eller sild i tomat skal bryggen have en mere sødme. Der vil Semper Ardens Easter Brew fra Carlsberg og Påskebocken fra Viborg Bryggeri være egnede til maden.

Skulle påsken imod alle odds blive kold og våd, så vil det være en god idé at skrue op for alkoholprocenterne, som man gør det i vintertiden.

En forøget alkoholprocent giver mere fylde og varme til at stå imod med. Derudover kan det være en fordel at drikke en øl med lidt flere krydderier, da krydderierne indeholder antioxidanter, som formindsker risikoen for blodpropper og åreforkalkning.

Til den kolde og våde påske kunne man derfor med fordel drikke Påskebryg fra Ørbæk eller Forårsbryg fra Jacobsens. Til en varm påskedag på terrassen vil en lidt lysere sommerøl passe til lejligheden.

Det kunne være Fiddivous påskebyg fra Stevns Bryghus. Den kan også nydes til påskefrokosten i haven med smørbrød. Skal du til påskefest med det ønske at drikke dig lidt beruset, så kan det være vanskeligt at gøre det i specialøl.

Man kan få for meget af det gode. Sværger du til specialøl, så kan Gul Påske fra Svaneke Bryghus være en mulighed, da den ifølge testpanelet giver lyst til mere. Desuden giver mørkere øl flere tømmermænd end lyst øl.