Danmark skal til OL i Rio og en tur i EM-semifinalen efter 2-0-sejr over Serbien

Jess Thorup kan godt pakke bøllehatten, solbrillerne og lade overskægget gro. Han skal godt nok ikke til hverken Amerika eller grisefest i Spanien, som i Walter og Carlo-filmene, men han og U21-landsholdet skal til gengæld en tur til Rio for at spille lidt fodbold til OL.

Det blev slået fast på Letna Stadium langt fra bålfest og hekseafbrændinger tirsdag aften. Med små 1000 danske fans som lydtapet, hvor Midsommersangen var byttet ud med mere Prag-aktuelle »Vi vil ha’ rigtige bajere!«, vandt Danmark 2-0 over Serbien.

Mere skulle der ikke til for at sikre en plads i EM-semifinalen. Og dermed altså også en billet til OL i Rio næste år.

Festen blev tændt op efter 20 minutters rent tømmermændstempo. Riza Durmisi skruede op for tempoet på venstre backen og sendte et sublimt indlæg ind. Yussuf Poulsen nåede ikke op med sine lokker, men Rasmus Falk kom i stedet i fuld fart og scorede føringsmålet.

Anfører Jannik Vestergaards jubel fortalte hele historien om det mål. Han løb ikke mod flokken af danskere - han sigtede direkte efter Durmisi. Det var Brøndby-backens mål.

U21-landstræner Jess Thorup havde igen vist, at det er far, der bestemmer. Lasse Vigen var vraget sammen med Pione Sisto, og så havde han friske ben på Pierre-Emile Højbjerg og Viktor Fischer. De sidste var de mest klar, og to minutter inde i anden halvleg dukkede Fischer op.

Ajax-spilleren skubbede sig fri inde i feltet efter et frisparksindlæg, og manden med en selvtillid på størrelse med Karlsbroen scorede et af sine grimmeste mål i karrieren. Men hvilket et! Godt nok var den ramt skævt, men den tændte varmen i Prag. Semifinalen var i hus, og der var udsigt til en tur til Rio.

Det kunne endda være blevet en endnu større sejr. Viktor Fischer tvang Marko Dmitrovic til en fantomredning, og et kvarter før tid viste Danmark for første gang prøver på det spil, vi ikke har set endnu ved EM, men som vi kender dem for. Tre-fire flotte afleveringer blev flettet sammen, Nicolaj Thomsen blev spillet fri med målmanden, men afslutningen var ikke god nok.

Det var til gengæld resultatet i gruppens anden kamp. Jess Thorup og staben havde nok håbet næsten ligeså meget på at blive i Prag som de danske fans, der i snart en uge har sejlet op af en å af tjekkisk pilsner. Det kunne kun lade sig gøre med pointtab til Tyskland. Ellers skulle turen gå til Olomouc 300 km østpå.

Som sagt - så gjort. Tjekkiet formåede det, som Danmark ikke kunne. De fik med et enkelt point i 1-1-opgøret sørget for, at der er lagt op til en lørdag på »gymnasietur i vinterferien«-niveau. Her møder Danmark nemlig nummer to i Gruppe B, der afgøres i aften.