I mere end fem årtier har hun været i læsernes og seernes tjeneste, har professionelt og objektivt dækket de største begivenheder i verden. Men lige dér, nytårsaften klokken 18.13 blev hun alligevel rørt.

»Det var ikke sådan, at jeg stortudede, men dér til allersidst fik jeg lidt våde øjne. Jeg kunne mærke, at jeg blev følelsesmæssigt bevæget. For det var sådan en smuk måde at sige farvel på,« siger den garvede tv-rotte Ulla Terkelsen.

Om dronning Margrethes sidste ord.

‘Gud bevare jer allesammen’.

Dronning Margrethes sidste nytårstale.
Dronning Margrethes sidste nytårstale. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det plejer hun jo ikke at sige. Sidst var åbenbart under corona pandemien. Det var meget bevægende. Og man kunne jo se på Dronningen, at hun også var bevæget.«

Havde man tændt for TV 2 nytårsaften, ved man, at det var dér Ulla Terkelsen sammen med Berlingskes Jakob Steen Olsen og værterne Natasja Crone og Abdel Aziz Mahmoud sad klar til at kommentere Dronningens nytårstale.

Den tale, der kom som en stor overraskelse for de fleste.

Også for Ulla Terkelsen, som – ligesom de fleste andre – altid har troet, at dronning Margrethe blev på tronen til det sidste suk. Men under talen faktisk nåede at gætte på, at Dronningen ville abdicere.

»Da hun begyndte at tale om, at hun havde været syg, sagde jeg ud i rummet til de andre: ‘jeg tror, at hun går af’. Men de grinede bare af mig,« genfortæller Ulla Terkelsen.

»Jeg havde det bare på fornemmelsen, fordi de kongelige aldrig snakker om sygdom. Jeg havde ingen insideviden. Vidste ikke noget, som de andre ikke gjorde. Tværtimod,« klukker Ulla Terkelsen.

Som altså fik ret.

Men at Ulla Terkelsen er journalist med hud og hår, demonstrerede hun netop den aften.

Siden slutningen af 1960erne har Ulla Terkelsen været i læsernes og seernes tjeneste. Her ses hun i en ung udgave.
Siden slutningen af 1960erne har Ulla Terkelsen været i læsernes og seernes tjeneste. Her ses hun i en ung udgave. Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Vis mere

For da TV 2 lukkede ned for ekspert-holdet i studiet, og de fire deltagere havde vendt den begivenhedsrige nytårstale, tog Ulla Terkelsen direkte videre til TV 2 på Teglholmen i København, hvor hun havde lovet at være med i 19-nyhederne, inden hun selv skulle videre.

»Jeg skulle jo have været til noget nytårshalløj, men jeg måtte sende afbud. Når der er så stor en nyhedshistorie, er den jo vigtigst.«

»Og så blev jeg fastlåst dér på Teglholmen og var på hele aftenen, og igen mandag morgen klokken syv. Og så om aftenen til nytårstaffel. For det er jo en ‘ryd forsiden’ historie,« siger Ulla Terkelsen, som i en alder af 79 for længst havde kunnet trække sig tilbage.

Men bliver på pinden.

»Alt det der midt i Dronningens tale om, at vi skal strikke og sysle, det har jeg nu aldrig fulgt efter. At skulle sidde med et håndarbejde, det får hun mig ikke til,« griner Ulla Terkelsen og tilføjer så efter en lille pause.

»Det kunne være, at jeg ville have godt af det. Men jeg tror, at det er for sent nu.«

Som nævnt ovenfor var Ulla Terkelsen også på plads i studiet under nytårstaflet mandag aften. Og erkender blankt, at det ikke lige er hendes spidskompetence.

»For iogmed, at jeg i så mange år har boet i udlandet, har jeg slet ikke talent for at spotte embedsmænd og politimestre, så jeg plejer ikke at være med,« forklarer hun.

Men fordi hun alligevel var i landet, havde hun sagt ja til at sidde i panelet.

»Og pludselig fik det en helt anden vinkel, blev en historisk interessant kommentator oplevelse, fordi der var noget kød på den. Fordi det var Dronningens sidste.«

I modsætning til nytårstalen, blev Ulla Terkelsen dog ikke berørt af det historiske i nytårstaflet.

Men til gengæld var der én scene, der har printet sig fast på hendes nethinde.

»Normalt, hvis man lige havde været hos frisøren og fået balkjole på, ville man være irriteret over regnvejret, men det så utrolig smukt ud på Amalienborg Slotsplads, hvor de fantastiske lygter og brolægningen skinnede i regnen, og så kom bilen med Dronningen kørende i mørket i en regn tåge, og ud steg monarken for sidste gang, og man kunne høre folkets jubel.«

Billedet, der har printet sig fast på Ulla Terkelsens nethinde.
Billedet, der har printet sig fast på Ulla Terkelsens nethinde. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det var ikke bevægende som sådan, men betagende og teatralsk. Så skulle nogen i disse tider, hvor det er så populært med tv-serier om kongelige, lave en serie om en Dronnings afgang, så var det billede fantastisk til den.«

»Det var en meget smuk afskedsscene,« siger Ulla Terkelsen, som næste weekend selvfølgelig vender tilbage til København for at dække tronskiftet for TV 2.

Hør også seneste afsnit af B.T.s podcast her: