Vi ved det allesammen. At det bliver en af den slags dage, vi aldrig glemmer. Og sådan er det også for DR-værten Kåre Quist.

»Det var helt sikkert ikke 'another day at the office'. Dét øjeblik glemmer jeg aldrig,« siger han da også ligeud.

Sammen med Stephanie Surrugue var det nemlig ham, der skulle styre seerne gennem Dronningens nytårstale fra DRs udendørs studie på Amalienborg Slotsplads.

Og præcis som for alle os andre, kom Dronningens ord som et chok.

'Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning. Jeg overlader tronen til min søn Kronprins Frederik' lød de.

»Det var bare vildt at sidde på pladsen med de mange fremmødte, og du kunne simpelthen høre nationens kollektive sug, overraskelsen. Og så gik det lige nogle sekunder, og så var der bare klapsalver.«

»Det var ligesom om, at Dronningens popularitet blev skåret ud i pap inde på slotspladsen, et meget specielt øjeblik,« fortæller Kåre Quist og lægger ikke skjul på, at han som de fleste andre danskere blev dybt berørt.

»Jeg kunne også selv mærke, at jeg blev rørt og bevæget af det i situationen. Følelsen af det historiske vingesus.«

»Men i modsætning til at de fleste andre var jeg på arbejde, så jeg sad ikke som sådan og fik våde øjne, men blev hurtig meget pragmatisk, for det var brug for, at vi fik videreformidlet det her på den bedst mulige måde,« forklarer han og insisterer på, at hverken han eller hans medvært Stephanie Surrugue var briefet om dronning Margrethes mildest talt overraskende melding. Som han på ingen måde selv havde set komme.

Nytårsaften var på ingen måde 'another day at the office' for DR-vært Kåre Quist.
Nytårsaften var på ingen måde 'another day at the office' for DR-vært Kåre Quist. Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Vis mere

»For i så mange år har vi i vores optaktsudsendelse til talen siddet og talt med vores gæster om det utænkelige i, at Dronningen ville abdicere.«

»Gentaget det famøse citat om, at 'man bliver siddende til man falder af pinden'. Og pludselig i forgårs lyder der helt andre toner fra Kongehuskommentator Thomas Larsen,« siger Kåre Quist.

'Jeg ved godt jeg bruger nogle meget specielle ord nu, og det er jeg fuldt bevidst om, og der er ingen, der ved, hvad der sker, før tingene sker, men jeg tror at vi muligvis står på tærsklen til et stort stykke danmarkshistorie, der bliver skrevet her i aften' lød det fra Thomas Larsen.

Og det blev der.

»Det, som Thomas Larsen sagde, var vi jo nødt til at forholde os til, men også have fokus på at huske at tage forbehold. For vi anede intet. Vi oplevede præcis det samme som seerne,« understreger Kåre Quist, som ligeledes sammen med Stephanie Surrugue dækkede Dronningens nytårstaffel 1. januar og kalder også den en »stor og speciel oplevelse«.

»For dér gik det gik det op for mig, at hov, det var så sidste gang, hun var vært, ligesom det også var noget helt særligt at se Kronprinsparret ankomme, den første gang efter meddelelsen, at vi fik et glimt af den kommende konge og dronning. Så der var noget historisk vingesus over den dag også.«

»Så jeg tænker, at Dronningen i går (mandag, red.) da hun ramte puden, har været både glad og lettet.«

»For på det døgn, der var gået fra hun detonerede den nytårsbombe og i bogstaveligste forstand satte nationen i stå med sin nytårstale, var alt gået, som hun kun havde kunnet håbe på. Der var ren opbakning til hendes beslutning over hele linjen. Og der var tak.«

For egen regning tror Kåre Quist da også, at det var den rette beslutning at træffe på det rette tidspunkt. For han er sikker på, at Kronprinsparret er rustet til den store opgave, der ligger foran dem.

»Timingen er super. Og så får de jo også nok verdens bedste rådgiver og spindoktor ovre i hjørnet,« griner Kåre Quist med reference, at vores kommende konge og dronning i modsætning til tidligere tronskifter stadig kan få vise ord med på vejen af deres forgænger.

»For det er jo en relativt begrænset skare, man kan spørge til råds, når det handler om det fag.«

»Men samtidig kan vi alle glæde os over, at vi med tronskiftet får en festdag, i stedet for den mærkelige hybrid mellem sorg og fejring.«

»Og det må også være rart for Dronningen, som altid har interesseret sig for historie, at hun nu kan få lov til at kigge med, når den udspiller sig og nyde at se sønnike tage over.«

Hør også denne særudgave af 'Kongehuset bag kulisssen':