Forleden var det Aarhus Bugt, der fik besøg af to legesyge delfiner. Nu er to delfiner - måske de samme - blevet set af sejlere ved udmundingen af Odense Fjord.

Det er ikke første gang, de indre danske farvande har besøg af de grålige delfiner med det karakteristiske næb, der går under navnet øresvin, men der er tale om sjældne gæster. Senest blev der observeret øresvin ved en dansk kyst i 2002, og inden da var seneste besøg i 1988.

»Øresvin kommer fra varmere og sydligere farvande, men de findes også så langt nordpå som Skotland i faste bestande. Herfra har de spredt sig langs den skotske nordsøkyst og lever nu også langs den engelske nordsøkyst. Så det er en art, der ikke er så langt væk, og som også tidligere har været på besøg i Danmark,« siger biolog Carl Kinze, der er redaktør på hjemmesiden hvaler.dk.

Også for tusindvis af år siden var der delfiner i de danske farvande.

»Det kan dokumenteres hele 9.000 år tilbage med knoglefund fra forskellige bopladser. Så vi har haft delfiner sådan on and off adskillige gange i Danmark,« siger Carl Kinze.

Delfinernes søgen mod nordligere farvande hænger ifølge biologen sammen med det varmere klima.

»Arten har potentiale til at kolonisere området. Som nævnt er der en fast bestand ved den engelske nordsøkyst. Og hvis vores farvande blive varmere og kommer til at ligne forholdene under Ertebøllekulturen (cirka 5.400 f.Kr. – ca 3.900 f.Kr., red.), kan det være muligt, at vi får en fast bestand af delfiner. Men forudsætningen er selvfølgelig, at der er mange nok. Lige nu er der altså kun to,« siger Carl Kinze.

Han mener, at delfinernes indtog bør ses som en berigelse af den danske natur.

»I første omgang skal folk være glade for, at der er mulighed for den slags naturoplevelser i Danmark. Men man skal altid mane til forsigtighed. Det er jo ikke dyr fra delfinarier, men vilde delfiner. Så man skal bruge sin sunde fornuft i omgangen med dem,« siger biologen.

Delfinerne vil næppe være interesseret i, at man hopper i bølgen blå sammen med dem. Men de grå svømmeekvilibrister viser gerne deres formåen i det våde element, når sejlere kommer forbi.

»Jeg har set, at de selv opsøger sejlbåde og hygger sig gevaldigt godt i de indre danske farvande. Jeg tror, de vil sige fra, hvis de føler sig presset eller trængt op i krog. Men når der er respekt fra begge sider, kan det blive en positiv oplevelse,« siger Carl Kinze.