Hundredvis af ferieboliger og flere hoteller ved landets kyster er på vej, efter at regeringen har blåstemplet 10 forsøgsprojekter.

Nordeuropas største badeland med op til 500 feriehuse ved Søndervig, et ferieresort ved Nordals med to hoteller og 400 ferieboliger samt et ferie- og oplevelsescenter på Møn.

Det er nogle af de 10 projekter, der er blevet udvalgt blandt 38 ansøgninger, og som skal fremme kyst- og naturturisme i Danmark.

Et flertal i Folketinget blev sidste år enige om en forsøgsordning, hvor der i 10 tilfælde dispenseres fra reglerne om kystbyggeri.

De ti projekter præsenteres fredag morgen af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Det er 10 projekter, som uden tvivl vil være med til at trække flere turister til de danske kyster og skabe vækst og arbejdspladser lokalt. Det er projekter med høj kvalitet, som vil kræve en samlet investering på fire milliarder. Så vi må sige, at forsøgsordningen er en succes,« siger Troels Lund Poulsen i en skriftlig kommentar.

Projekterne er spredt over hele landet og håbet er, at de vil skabe lokale job i forbindelse med etableringen og den efterfølgende drift.

»Kommunerne har et meget fint blik for, at naturen er deres største aktiv, men også en forståelse for, at der skal være nogle faciliteter, som kan trække besøgende til. Jeg er ikke i tvivl om, at forsøgsprojekterne vil betyde, at flere vil få glæde af Danmarks smukke strande og kyster,« siger Eva Kjer Hansen.

Forsøgsordningen er blevet heftigt kritiseret af Danmarks Naturfredningsforening.

»Det bliver et startskud til et opgør med vores frie kyster,« siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

»Og de frie kyster er den sidste vilde natur, vi har tilbage i Danmark. Generationer før os har sikret, at vi har fri og lige adgang til kysterne. Regeringen gør op med den særlige beskyttelse, der er 300 meter fra kysten,« siger DN-formanden og peger på, at 124.557 danskere på hjemmesiden www.300meter.dk indtil nu sagt »ja til frie kyster«.

Men kritikken preller af på regeringspartiet, der er klar til at gå endnu videre med en ny forsøgsordning.

»Forsøgsordningen har vist, at der er en lang række gode kommercielle projekter rundt om i hele Danmark, der vil kunne løfte kyst- og naturturisme. Regeringen vil derfor indføre en ny styrket forsøgsordning, så flere projekter kan blive en realitet. Med Danmarks 7.300 kilometer kyststrækning, så er der plads til flere projekter til glæde for alle danskere,« siger Eva Kjer Hansen.

Samtidig vil regeringen også udvide ordningen, så den bliver endnu mere attraktiv.

»Den nye forsøgsordning skal blandt andet sikre, at nye feriecentre kan udlægge sommerhuse, når de bliver etableret. Det er et vækstpotentiale, som den nuværende forsøgsordning ikke har givet mulighed for at indfri,« siger Troels Lund Poulsen.

Det præcise indhold af den nye forsøgsordning bliver præsenteret sammen med moderniseringen af planloven, tilføjer han.

De 10 projekter skal nu igennem en nærmere planlægning og godkendelse i de enkelte kommuner, inden de kan blive gennemført.

Andre læser også