Tdiligere vismand foreslår at tilbyde højere SU til uddannelser med værdi for samfundet.

Vælg en uddannelse som samfundet har brug for og få mere i SU. Sådan lyder forslaget fra tidligere vismand og professor Jan Rose Skaksen i debatten om en kommende SU-reform. Det skriver Jyllands-Posten

-Samfundet er i krise. Vi mangler vækst både i det private og det offentlige, og i den situation bør vi i endnu højere grad få de unge til at tage uddannelser, der skaber værdi, siger Jan Rose Skaksen til avisen.

- Det kan vi blandt andet gøre ved at differentiere SU’en, så vi giver højere SU til de uddannelser, der har stor værdi og mindre til de uddannelser, der har mindre værdi, tilføjer han.

En differentieret SU kan være med til at give en bedre styring af uddannelserne, mener professoren.

Europa-Kommissionens analyseenhed ERAC har ifølge Jyllands-Posten ligeledes foreslået, at Danmark indfører højere SU til studerende i blandt andet de tekniske fag. Tanken støttes af Dansk Erhverv, som også mener, at der er brug for, at de unge vælger mindre lystbetonede uddannelser.

- Som studerende skal man vide, at man ikke nødvendigvis får villa, vovse og stor bil, hvis man vælger at læse italiensk. Samfundet har brug for andre uddannelser. Ikke mindst nu, da krisen kradser, bliver vi nødt til at gøre op med tanken om, at alle vælger uddannelse efter lyst, siger Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitiske chef, Jannik Schack Linnemann.

Regerings udspil til en SU-reform ventes klar til foråret,

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.