Det solrige og meget varme vejr medfører skoldhed asfalt, og det kan give sår og skader på hundepoter, når hundenes ejere lufter dem, advarer dyrlæge.

For mens varmen stiger til forventeligt over 30 grader i de kommende dage, bliver den sorte asfalt let glohed. Og det kan give betydelig smerte for de firbenede, når de bliver trukket rundt på fortovene, hvis ikke ejeren i den anden ende af snoren tænker over, at hunden har brug for at kunne komme væk fra det smertende underlag, lyder det.

»Den varme asfalt giver risiko for forbrændinger og ubehag. Som regel vil en hund løfte poterne, når den går på varmt underlag, men problemet opstår, hvis den ikke kan komme væk, fordi den går i snor. Så kan de få deciderede skader på trædepuderne,« siger Michael Wessel, der er dyrlæge på Fasanvejens Dyreklinik.

Hundene er fra naturens side udrustet med modstandsdygtige trædepuder, men de har deres begrænsninger.

»Hundes trædepuder har et tykt, modstandsdygtigt lag, men det kan være et problem, hvis den er tvunget til at gå på et varmt underlag over længere tid,« siger Michael Wessel og fortæller, hvordan hundeejeren kan se, om skoldende asfalt har skadet hundepoterne.

»Det gør ondt på hundene af blive forbrændt. Typisk vil man se rødme og ømhed. Trædepuderne kan være slidt tynde, og det kan også udvikle sig til væskende sår. Man kan kigge efter, om hunden halter, eller om den slikker sine poter,« siger han.

Killingen sad fast i den varme asfalt med sin pote. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Killingen sad fast i den varme asfalt med sin pote. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Vis mere

Asfalten kan blive så varm i solen, at den på det nærmeste smelter, og i sidste uge fik det konsekvenser for en kattekilling, der kom til at sidde fast i den sorte tjære på en motortrafikvej sydøst for Randers.

Her blev killingen fundet med den ene pote nede i vejen, hvorefter den blev kørt til dyrlæge. Efter at benet blev renset ved hjælp af smør, terpentin og shampoo, er killingen heldigvis kommet sig helt, fortæller områdeformand i Dyrenes Beskyttelse Susanne Kjeldal Jensen.

Hvorfor killingen ikke kunne komme væk igen fra den smeltede asfalt, er uklart.

»Det er uforklarligt. Det var sket i kanten af vejen, at asfalten var blevet blød. Måske er den sunket sammen om killingens ben,« siger Susanne Kjeldal Jensen.

Killingen lader ikke til at have en ejer, og Dyrenes Beskyttelse formoder, at den er blevet dumpet.

»Den er så tam, at det er helt sikkert, at den har været meget i menneskehænder, så det er ikke en vild kat. Men ingen har henvendt sig efter en uge.«

'Tjæremads' fik afrenset sit ben med et kilo smør blandet med lidt terpentin, hvorefter han blev vasket i shampoo. Han var dehydreret, da han kom ind til dyrlægen, men fik det hurtigt godt. Foto: Dyrenes Beskyttelse
'Tjæremads' fik afrenset sit ben med et kilo smør blandet med lidt terpentin, hvorefter han blev vasket i shampoo. Han var dehydreret, da han kom ind til dyrlægen, men fik det hurtigt godt. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Vis mere

Da killingen er under 12 uger, er den nu i pleje, indtil den er gammel nok til at få et nyt hjem. Dyrenes Beskyttelse forventer, at det ikke bliver et problem at finde nogen, der vil tage sig ordentligt af ‘Tjæremads,’ som han nu bliver kaldt.

»Berømte katte har som regel let ved at få et nyt hjem,« konstaterer Susanne Kjeldal Jensen.

For at undgå, at brændende asfalt skal forårsage flere problemer, opfordrer Michael Wessel hundeejere til at være opmærksomme.

»Det kan være, at man først ser symptomer efter to dage, hvis det er lavgradsforbrændinger, men i andre tilfælde vil hunden vise tegn med det samme. For der er helt sikkert nogle, der brænder sig.«